c S

Na zimske počitnice še šolarji z zahoda države in Ljubljane

27.02.2017 08:20 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Potem ko se z enotedenskih zimskih šolskih počitnic vračajo šolarji z vzhoda države, pa se na težko pričakovane počitnice odpravljajo njihovi vrstniki osrednje in zahodne Slovenije. V času počitnic bodo po državi potekale številne, tudi brezplačne dejavnosti in delavnice. Organizirano je tudi počitniško varstvo.

Minuli teden so počitnice uživali šolarji jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in spodnjeposavske regije. Zdaj se na enotedenske počitnice odpravljajo še učenci in dijaki gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja.

V času počitnikovanja mladinske organizacije po državi pripravljajo številne, tudi brezplačne dejavnosti. Največji izbor aktivnosti bodo mladi imeli v Ljubljani.

Tako Mladi zmaji v mladinskih četrtnih centrih pripravljajo pustno in športno obarvan program, kjer bodo izdelovali pustne maske, pripravljali pustne jedi, poskrbeli bodo za pustno ličenje obraza ter pripravili izbor Naj maske na zmajevem pustovanju v mladinskem centru v Črnučah. Odpravili se bodo še na nočno sankanje na Krvavec, nočni pohod z baklami na Rašico ter na drsanje v Tivoli.

Na Ljubljanskem gradu bodo otroci spoznavali številne srednjeveške zgodbe, ki se skrivajo za mogočnimi grajskimi zidovi. Poskrbljeno bo tudi za varstvo otrok.

V Pionirskem domu vabijo v glasbeno šolo ter šoli animiranega filma in nemškega jezika. V Lutkovnem gledališču pripravljajo celotedensko počitniško delavnico animiranega filma. Tudi v Mestni knjižnici v počitniškem tednu pripravljajo vrsto različnih delavnic.

V Kinodvoru že danes vabijo na pustni zajtrk, v torek pa na počitniško pustno projekcijo Willy Wonka in tovarna čokolade. Od 1. do 3. marca se otroci, starejši od devet let, lahko udeležijo tudi brezplačne počitniške delavnice lutkovnega animiranega filma Animirane pustne norčije.

Celodnevne počitniške aktivnosti pripravljajo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer bodo otroci do enajst let spoznavali življenje živali pozimi.

Več delavnic bo potekalo tudi pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Na Krasu bodo v Kosovelovem domu v Sežani v okviru Veselih počitnic priskrbeli več filmskih projekcij.

Kranjski rdeči križ tudi letos za 15 osnovnošolcev iz socialno ogroženih družin organizira brezplačne počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa poudarjajo, da telesna dejavnost med zimskimi počitnicami deluje kot varovalni dejavnik, ki krepi zdravje, veča kakovost življenja in podaljšuje življenje. Ugodni učinki redne telesne dejavnosti se kažejo na telesnem in tudi duševnem počutju.

Ker bodo mnogi odšli na smučišča, naj se vsak na smučanje predhodno dobro telesno pripravi in naj ne precenjuje svojih sposobnosti, svetujejo na inštitutu.

Tudi policija priporoča, naj se smučarji ravnajo na smučišču skladno s pravili Mednarodne smučarske zveze in navodili o varnosti na smučišču. To pomeni, naj se obnašajo tako, da ne ogrožajo ali ne poškodujejo sebe, drugih oseb ali naprav na smučišču.

Šolarji bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 6. marca.