c S

Sprejemanje novele zakona o skupnosti študentov ustavile pripombe ministrstev

22.02.2017 08:09 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Predlog novele zakona o skupnosti študentov, ki je že prestal javno in medresorsko obravnavo, čaka nadaljnje usklajevanje. Kot je danes pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, je predlog, sicer decembra lani z različnimi deležniki usklajen na delovni skupini, za nekatera ministrstva še vedno nesprejemljiv.

Predlog novele zakona o skupnosti študentov je znova odprl aktivno razpravo na današnji seji sveta vlade za študentska vprašanja. Ministrica Makovec Brenčičeva, ki predseduje svetu, je pojasnila, da bodo morali predlog znova uskladiti, tokrat s predlogi in pripombami, ki so jih v času medresorske obravnave posredovala ministrstva oz. deležniki na vladni ravni. Šele takrat lahko končni vladni predlog pošljejo v zakonodajni postopek v državni zbor, je spomnila.

"Resorji so podali svoja mnenja, tudi služba vlade za zakonodajo. Želimo si, da se usklajujemo na tem področju naprej in da najdemo skupni jezik, kako vendarle uveljaviti transparentnost, odprtost delovanja študentske organizacije," je po seji sveta dejala ministrica. Napovedala je, da se bo delovna skupina, ki je decembra lani predlog uskladila s širšo študentsko javnostjo, znova sestala in poskušala poiskati rešitve, tudi s pomočjo strokovnjakov.

Kar je zmotilo ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za finance in službo vlade za zakonodajo je predvsem pravna subjektiviteta Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), je pojasnila Makovec Brenčičeva. "Predlaga se, da bi šlo za pravno osebo javnega prava, čeprav smo z velikim konsenzom v delovni skupini uskladili drugačno mnenje. Ministrstvo se ne postavlja na nikogaršnjo stran," je ob tem dodala ministrica.

Decembra lani je delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov ŠOS, Študentskega društva Iskra, študentskih svetov, samostojnih zavodov, finančnega ministrstva in ministrstva za delo ter rektorske konference, pod okriljem ministrstva za izobraževanje pripravila skupen predlog, ki predvideva nadzor računskega sodišča nad študentskimi organizacijami, jih zavezuje k posredovanju informacij javnega značaja, spoštovanju določil zakona o javnem naročanju ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Poleg tega novela ureja študentsko organiziranje na višješolskih institucijah in postopke volitev v predstavniška telesa ter omejuje financiranje volilnih kampanj. Dodana je bila tudi klavzula, ki bo pravnomočno obsojenim za naklepno kaznivo dejanje prepovedala vodstveni ali nadzorni položaj.

Predstavniki študentov so bili s predlogom delovne skupine zadovoljni, zato so na današnji seji sveta nasprotovali ponovnemu usklajevanju. Pripomba, ki zadeva pravno subjektiviteto, po mnenju predsednika ŠOS Aleksandra Sprema posega v avtonomnost in samoupravnost ŠOS, zato pri tem, kot je poudaril, "ne bodo čakali in ostali pasivni". Študentska stran pomislekov tako ne razume in si predvsem želi, da bi šel predlog novele, ki so jo sicer že težko uskladili med sabo, čim prej v odločanje poslancem.

Na seji so sicer razpravljali tudi o Zoisovih štipendijah, ki jih je po navedbah nekaterih študentov težko pridobiti. Predsednica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendij Irena Kuntarič Hribar je dejala, da ima pri tem težave tudi sam sklad. Po njenih trditvah se te tičejo predvsem nepopolnih vlog. Ministrica Makovec Brenčičeva je tudi zato napovedala ponovno aktiviranje delovne skupine.

Ministrica je napovedala še reševanje problematike študentov biopsihologije, ki si želijo, da se njihov poklic uvrsti med regulirane poklice.