c S

V DZ danes prva obravnava zakona o vajeništvu

16.02.2017 10:23 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Državni zbor na današnjem nadaljevanju februarske seje čaka tudi prva obravnava zakona o vajeništvu, s katerim želi vlada poklicno izobraževanje mladih še bolj približati potrebam delodajalcev. Namen zakona je tudi še dodatno povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom. Poskusna uvedba vajeništva je predvidena za šolsko leto 2017/2018.

Vlada je zakon o vajeništvu sprejela na dopisni seji 13. januarja. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer so zakon pripravili, za prvo leto načrtujejo vključitev vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir.

Na ministrstvu so napovedali, da bodo vajeniško obliko izobraževanja uvedli postopno. Pilotno jo bodo preizkusili na omejenem številu programov in za omejeno število vajencev, šol in delodajalcev. Vajenec bo imel status dijaka, ki se usposablja na delovnem mestu najmanj 50 odstotkov izobraževalnega programa.

Vključitev v vajeništvo po zakonskem predlogu ne bo obvezna ne za delodajalce ne za dijake. Vključeni bodo tisti delodajalci, ki bodo imeli prosta vajeniška delovna mesta in bodo za izvajanje vajeništva izpolnjevali vse zahtevane pogoje. V dijaški in študentski organizaciji zakonu niso naklonjeni, saj po njihovem mnenju sledi interesu gospodarstva in ne vajencev.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zakon pozdravili, a hkrati opozorili, da je ministrstvo spreminjalo predlog brez dogovora z zbornico, zato z zakonom niso povsem zadovoljni.

Sicer bo DZ danes imel na mizi tudi spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, s katerimi se Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper črta kot članica univerze. ZRS je namreč lani izstopil iz univerze in postal javni raziskovalni zavod.