c S

Slovenska gimnazija v Celovcu obeležuje 60 let obstoja

09.02.2017 08:04 Celovec/Ljubljana, 08. februarja (STA) - V celovškem Domu glasbe bo v četrtek slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo letos v znamenju 60-letnice Slovenske gimnazije v Celovcu. Zbrane bosta nagovorila minister za kulturo Tone Peršak in sedanja ravnateljica gimnazije Zalka Kuchling. Slovenska gimnazija v Celovcu je prve dijake sprejela septembra 1957.

Kot je za STA dejala sedanja ravnateljica gimnazije Kuchlingova, je Slovenska gimnazija zelo pomembna ustanova. Gre za edinstveno gimnazijo v Avstriji, kjer je slovenščina učni jezik. Gimnazija po njenih besedah odpira okna tudi v regionalnem smislu, kajti njeni dijaki govorijo tako slovensko kot nemško, hkrati pa gimnazija odpira okno tudi v italijanski svet s ponudbo Kugyjevih razredov. V njih dijaki od leta 1999 dobijo izobrazbo v slovenščini, nemščini, italijanščini in angleščini.

"To je zelo dober pristop za prihodnost mladine," je ocenila. Dodala je, da je Slovenska gimnazija tudi pedagoško osrčje za slovensko narodno skupnost in utrditev slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem.

V naslednjih letih se bodo poleg nadgradnje jezikovne ponudbe - zaenkrat gimnazija poleg omenjenih štirih jezikov ponuja tudi francoščino, latinščino in ruščino - v večji meri posvetili naravoslovju, tudi s parterji iz Slovenije in Italije. Gimnazija že sedaj sodeluje z Inštitutom Jožef Stefan iz Ljubljane, Biotehniškim centrom iz Naklega ter licejem France Prešeren iz Trsta, je še povedala ravnateljica.

Letos je v Slovensko gimnazijo v Celovcu vpisanih 569 dijakov; okoli 15 odstotkov jih prihaja iz Slovenije.

Slovenska gimnazija v Celovcu je bila na temelju avstrijske državne pogodbe ustanovljena 9. maja 1957. Prvi ravnatelj gimnazije je bil Joško Tischler.

Četrtkovo slavnostno prireditev v Celovcu pripravljajo Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, slovenski generalni konzulat v Celovcu, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza.