c S

Sofinanciranju 120 socialnovarstvenih programov namenjenih 13,5 milijona evrov

07.02.2017 13:40 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je s 27 izvajalci podpisala pogodbe o sofinanciranju 120 socialnovarstvenih programov in več deset razvojnih programov za obdobje sedmih let. Ministrstvo bo za socialnovarstvene programe namenilo 13,5 milijona evrov.

Kot so zapisali na spletnih straneh ministrstva, se je Kopač Mrakova ob podpisu nevladnim organizacijam in centrom za socialno delo zahvalila, saj iz prve roke spremljajo potrebe in razvijajo različne programe. "Naš skupen cilj je pomoč ljudem. Imata pa država in nevladne organizacije pri tem vsaka svojo vlogo. In s sodelovanjem za uporabnike programov lahko naredimo največ. Veliko smo že, vendar imamo še delo. Zdaj bomo vsi skupaj usmerili več pozornosti v preventivne programe, je še poudarila ministrica.

S sofinanciranjem socialnovarstvenih programov zagotavljajo tudi več kot 500 zaposlitev na centrih za socialno delo in nevladnih organizacijah, so zapisali na ministrstvu za delo. Poleg redno zaposlenih je v izvajanje programov vključenih skoraj 8500 prostovoljcev.

Ministrstvo sicer sofinancira programe največ v višini do 80 odstotkov vrednosti celotnega projekta, ostala sredstva pa morajo izvajalci zagotoviti iz sredstev lokalnih skupnosti, donacij, participacije uporabnikov in drugih virov. Sredstva so praviloma namenjena za stroške dela strokovnih delavcev, laičnih delavcev in materialne stroške, ki so nujni za izvajanje programov.

Med programi, ki jih sofinancira ministrstvo, so med drugim varne hiše, materinski domovi in telefoni za pomoč žrtvam nasilja. Kot novost pa podpirajo socialnovarstvene programe, kot so zatočišče za žrtve nasilja za uporabnice prepovedanih drog, programi preprečevanja zasvojenosti in škodljivih posledic kokaina, program pomoči, izobraževanja in podpore svojcem oseb z demenco ter program družabništva in zagovorništva za starejše osebe in za osebe s težavami v duševnem zdravju.

Na ministrstvu so izpostavili tudi mrežo programov pomoči otrokom, ki so se zaradi različnih razlogov znašli v stiski in delujejo kot dnevni centri za otroke in mladostnike, svetovalnice in informativne pisarne.