c S

Celjski dijaki Pahorju predstavili uporabo tehnologije navidezne resničnosti v učne namene

03.02.2017 15:26 Celje, 03. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Šolski center Celje, Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije, kjer se je seznanil z uporabo tehnologije navidezne resničnosti (VR) v učnem procesu. Dijaki so predstavili tudi projekt, s katerim so kristalno dvorano predsedniške palače pokazali v tehnologiji navidezne resničnosti.

Dijaki so Pahorju svojo ustvarjalnost prikazali skozi snemanje televizijske oddaje za lastno spletno televizijo, v okviru oddaje pa so ga ob tem gostili v krajšem pogovoru, so sporočili iz urada predsednika republike.

Voditeljico oddaje, dijakinjo Malvino je zanimalo, ali se je že srečal s tehnologijo virtualne resničnosti in kako ocenjuje razvoj te tehnologije v prihodnosti. Pahor je dejal, da ob svojih obiskih visokotehnoloških podjetij in šolskih centrov ugotavlja, da mladi s svojimi zamislimi in inovativnostjo hodijo pred novostmi in jim ne le sledijo. "Spremembe moramo ustvarjati. Želim si, da bi vas tudi profesorji in učitelji spodbujali, da postanete ustvarjalne osebnosti," je poudaril.

V nadaljevanju obiska si je predsednik ogledal različne načine uporabe sodobnih tehnologij v učne namene. Ogledal si je delo v režiji, radijskem studiu ter pri montaži in animaciji. Dijaki Šolskega centra Celje so mu v pogovoru zaupali svoje ambicije in sanje.

V izjavi za medije je Pahor poudaril, da so mladi danes zrela in ambiciozna generacija, ki razume, da je znanje vrednota sama po sebi, a da se morajo za uspeh razvijati tudi kot osebnosti. "Ko mlad človek radovedno gleda v svojo poklicno prihodnost, se zaveda, da jo mora postaviti v kontekst razvoja svoje lastne osebnosti," je dejal.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije je prva in edina srednja šola v Sloveniji, ki dijake uči za delo s tehnologijo navidezne resničnosti. Dijaki Šolskega centra Celje pa se odlikujejo tudi drugače; pred letom so na primer posneli celovečerni mladinski film Vloga za Emo, ki je bil predvajan tudi v slovenskih kinematografih, so še zapisali v Pahorjevem uradu.