c S

Nefiksov karierni dan po več kot 50 srednjih šolah

02.02.2017 07:53 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Po več kot 50 srednjih šolah po Sloveniji bo v četrtek potekal karierni dan, s katerim želi Zavod Nefiks mlade spodbuditi k pravočasnemu razmisleku o kariernem razvoju in poklicni poti. Otvoritev, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, je že danes potekala v Elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in gimnaziji Ljubljana.

Mateje Klinc iz Zavoda Nefiks je dijake na današnji prireditvi opomnila, da študij ni cilj, ampak le pot do cilja in uspeha, so zapisali v Zavodu Nefiks.

Otvoritve se je udeležil častni pokrovitelj dogodka predsednik države Borut Pahor. Kot so sporočili iz njegovega urada, je v nagovoru dijakom poudaril, da morajo slediti svojim sanjam, pri tem pa biti pogumni in vztrajni.

Pahor ob svojih pogovorih z dijaki opaža, da je današnja mladina bolj samozavestna, pogumna in vztrajna. To pa so po njegovem mnenju lastnosti, ki ob znanju največ prispevajo k uspešnosti posameznika.

"Svet prihodnosti od vas ne zahteva le znanja, temveč razmišljujočo osebnost," je povedal Pahor. Dijake je spodbudil, da si zastavijo visoke cilje, so ambiciozni in da uspeh razumejo kot dosežek, ki ga ne dosežejo na račun nekoga drugega.

Povedal je tudi, da je velik zagovornik tehnoloških inovacij, iskanja novega, od vrednostnega sistema pa je odvisno, v katero smer jih bomo usmerili. "Živimo v zelo dinamičnem svetu, v katerem smo priča hitrim in globalnim spremembam. Če želimo ta svet soustvarjati, pa moramo biti vanj aktivno vpeti," je dejal Pahor.

Dijakom je svetoval, naj nikoli ne oklevajo in naj gredo za svojimi sanjami. "Tudi takrat, ko se vam bodo zdele nedosegljive. Ste imenitna generacija, ki ima še neizbrušene ideale, a ne oklevajte in bodite pogumni," je še dejal Pahor.

Zavod Nefiks pripravlja Nefiks Karierni dan po srednjih šolah že drugič. Udeležbo na dogodku je potrdilo že več kot 50 šol, k sodelovanju pa so se priključili tudi Zavod RS za zaposlovanje, Ljudske univerze in druge organizacije, ki bodo na ta dan nudile brezplačno karierno svetovanje.

"Cilj dogodka je razširiti poglede na izbiro študija in skupaj z mladimi razmisliti o poklicih prihodnosti. Tema je za dijake aktualna, saj so prav oni tisti, ki bodo poklice, ki danes sploh še ne obstajajo, nekoč opravljali, zato je pomembno, da so pri izbiri študija preudarni," so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu Nefiks.

Študij je pot in ne cilj. To je sporočilo, ki ga želijo poudariti ustvarjalci 2. Nefiks kariernega dneva. Ob tem opozarjajo, da je odločitev za pravi študij naložba v prihodnost, zato je prav, da mladi pravočasno začnejo razmišljati o svoji poklicni poti in kariernem razvoju.

Zavod Nefiks je inštitut za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja.