c S

Na SZF podelili letošnja priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti

17.01.2017 08:07 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na današnji slavnostni akademiji Zahvalnega dneva SZF tradicionalno podelila priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti. Med drugim so podelili devet priznanj Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, častni naziv komunikatorice znanosti leta 2016 pa je pripadel klimatologinji Lučki Kajfež Bogataj.

Kot so dejali na SZF, si kljub nevšečni prevladujoči miselnosti in odnosu odločevalcev v javnih zadevah do znanosti na Slovenskem skupaj z napredno mislečimi prizadevajo prispevati k dvigu javnega razumevanja znanosti, k izboljšanju nivoja znanstvene pismenosti in kulture državljanov.

Komuniciranje znanosti je namreč po mnenju SZF pomembno za vsako državo, ki se razvija, trajno prizadeva odpirati se v svet in se želi uveljaviti v mednarodni skupnosti. "Miselnost in odnos ljudi do znanosti, še zlasti v zakonodajni in izvršni veji oblasti je pri tem odločilen."

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade za komunikatorico znanosti 2016, je nagrado prejela, ker je med letom izvedla izjemno obsežen program komuniciranja z različnimi slovenskimi in mednarodnimi javnostmi. Njeni nastopi so imeli velik in pomemben odmev med ljudmi, predvsem zaradi komuniciranja v stvarnem in razumljivem jeziku. Na slovesnosti je nagrajenka v predavanju pozvala k celovitemu pristopu k reševanju okoljskih problemov današnjega časa.

Priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju so prejeli znanstveniki Marcos Bavdaž, Branko Bakan, Andraž Teršek, Ivan Krajnc, Vid Podpečan, Boštjan Pokorny ter skupina za raziskave morske biodiverzitete na Morski biološki postaji v Piranu Nacionalnega inštituta za biologijo. Prejemnika priznanja pa sta tudi oddelek za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter TV Idea - Kanal 10.

Univerza v Ljubljani, fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so za podporo komunikaciji znanosti v času festivala znanosti prejeli priznanje Odlično partnerstvo. Aleš Mižigoj, Mitja Zupančič, Alenka Malej Violeta Bulc so si prislužili priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo, Zlati donatorji pa so postali Kemijski inštitut, Roche farmacevtska družba, Institut Jožef Stefan in Aleš Mižigoj.

Letni programi SZF so zadnjih šest let praktično več kot 95-odstotno odvisni od podpor podjetij in posameznikov. Tako je bilo tudi leta 2016, ko je progam SZF podprlo 38 organizacij ter nad 150 posameznikov. Donatorji so SZF v preteklem letu namenili več kot 71.500 evrov.

Na prireditvi so razglasili tudi prejemnike priznanj mladim pospeševalcem komuniciranja in častne člane kluba SZF ter podelili naziv Zvezda slovenskega festivala znanosti.

SZF pospešuje komuniciranje znanosti od svoje ustanovitve leta 1994, nacionalna priznanja pa slovesno podeljuje na Zahvalni dan od leta 2003.