c S

V Slovenskih Konjicah večina naložb letos v vrtce

16.01.2017 08:18 Slovenske Konjice, 14. januarja (STA) - Nedavno potrjeni proračun občine Slovenske Konjice kaže, da bodo v občini večino investicijskih sredstev letos namenili gradnji in obnovi vrtcev. Že od lani namreč poteka gradnja novega vrtca Prevrat in obnova starega dela, začeli pa so tudi rušiti stari vrtec v Ločah. Občina se bo sicer letos tudi zadolževala.

Kot je povedal konjiški župan Miran Gorinšek, so pri sestavljanju proračuna razmišljali o tem, kako zagotoviti zadostna sredstva za izpeljavo obeh omenjenih največjih projektov, ki so ju zastavili že v letu 2016. Proračun za letošnje leto je bil zakoličen pri 14,5 milijona evrov prihodkov in 14,7 milijona evrov odhodkov. Manjkajoči del bodo pokrili z ostankom iz preteklega leta.

Vendar se bo občina za izpeljavo vsega načrtovanega morala zadolžiti za 2,9 milijona evrov, ki jih bo po besedah Gorinška pod zelo ugodnimi pogoji prejela preko Eko sklada. "Posojilo je praktično že odobreno, hkrati pa smo že lani uspeli pridobiti 825.000 evrov nepovratnih sredstev Eko sklada za izgradnjo energetsko pasivnega objekta v Ločah," je pojasnil.

Brez omenjenega posojila bo občina sicer letos razpolagala z 11,6 milijona evrov prihodkov, kar bo ob teh in še nekaterih manjših naložbah zadoščalo le še za zagotavljanje zakonsko določenih nalog in normalno delovanje javnih zavodov in podjetij ter delovanje društev.

Nekaj več denarja nameravajo v Slovenskih Konjicah letos odšteti še za prepotrebno rekonstrukcijo in obnovo pomožnega nogometnega stadiona na Dobravi, a se za zdaj še niso dokončno odločili, ali bodo nanj položili tudi umetno travo. To je namreč odvisno od dogovora z Nogometno zvezo Slovenije, v vsakem primeru pa bodo sami poskrbeli za ureditev odvodnjavanja, varovalne ograje in razsvetljavo.

S pomočjo državnega denarja se bodo lotili še obnove nekaterih državnih cest. Večji del naj bi bil namenjen za odseka proti Poljčanam in Bezini, deloma pa so že lani obnovili cesto od Loč proti Ponikvi. Če se bo podoben trend nadaljeval še vsaj dve ali tri leta, bi v občini lahko precej posodobili trenutno stanje. Seveda pa potem ostane še veliko lokalnih cest in javnih poti, kar pa je vezano tudi na vprašanje povprečnine.

Gorinšek je dejal, da je realist in da ve, kakšne so razmere, zato se ne zanaša preveč na dvig povprečnine. Skrbi pa ga predvsem to, da država ni našla posluha za lokalne skupnosti pri zagotavljanju evropskega denarja, saj v aktualni finančni perspektivi za manjše občine sploh ni primernih razpisov. "Ali gre za neke mehke projekte, kjer gre za manjše zneske, ali pa za regijske projekte, kjer so v ospredju mestne občine, ni pa posluha za razvoj podeželja," je kritičen konjiški župan.

Kar pa se tiče zadolženosti, je dejal, da imajo manevrskega prostora dovolj, saj so bili do odločitve o najemu sedanjega kredita ena najmanj zadolženih občin v Sloveniji.