c S

V Slovenj Gradcu bodo začeli graditi nove prostore za šolski center

09.01.2017 08:23 Slovenj Gradec, 08. januarja (STA) - Po več letih prizadevanj in reševanj prostorske stiske bodo predvidoma letos v Slovenj Gradcu začeli z gradnjo novih prostorov šolskega centra srednjih šol. Gradnja naj bi trajala do leta 2021, naložba pa je ocenjena na okoli 10 milijonov evrov. Sredstva so v državnem proračunu že zagotovljena, so STA zatrdili na ministrstvu za izobraževanje.

Postopek novogradnje objekta za potrebe Šolskega centra Slovenj Gradec je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, gradnja pa je načrtovana v letih 2017-2021, pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Trenutno pospešeno pripravljajo projekt za izvedbo, da bi v začetku leta 2017 lahko pristopili k pripravi razpisne dokumentacije za izbor izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del.

Ob tem pa na ministrstvo še dodajajo, da je potek izvajanja naložbe v tem trenutku nemogoče napovedati, saj je odvisen od vrednosti ponudbe izbranega izvajalca oz. podpisane pogodbe, terminskega načrta izvedbe del, "nenazadnje pa tudi od stanja proračuna v nadaljnjih letih".

Medtem so v Šolskem centru Slovenj Gradec, ki ga skupno v tem šolskem letu obiskuje 1228 dijakov, v pričakovanju začetka gradnje, saj se že vrsto let soočajo s prostorsko stisko. Zaradi nje imajo za izvajanje dejavnosti med drugim tudi najetih nekaj lokacij po mestu. "Najeti prostori so bili in so začasna rešitev, saj ne ustrezajo normativom, zato je bil že v letu 2008 začet projekt izgradnje nadomestnih prostorov," je STA pojasnila direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec Gabrijela Kotnik.

Šolski center bo z izgradnjo šole, telovadnice in delavnice pridobil okoli 8400 kvadratnih metrov bruto površin. "S tem bodo zagotovljeni optimalni pogoji za izvedbo vzgojno izobraževalnega procesa ter ustrezen bivalni prostor za dijake v času izobraževanja. Novi prostori bodo za dijake in profesorje ter seveda za celoten center velika pridobitev," poudarja Kotnikova.

V novih prostorih bodo v skladu z normativi primerno opremljeni prostori za programe gostinstva, turizma, lesarstva in zdravstva, prav tako bo urejena lesarska delavnica. Pogoje za izvedbo programa športne vzgoje bo bistveno izboljšala tudi nova telovadnica. Z novimi prostori bodo zmanjšali število lokacij, kjer bodo izvajali delo, na tri lokacije. Komunalno opremljeno zemljišče za novogradnjo je sicer prispevala slovenjgraška občina.

Šolski center Slovenj Gradec trenutno obiskuje skupno 1228 dijakov, od tega Gimnazijo Slovenj Gradec 299 dijakov, Srednjo zdravstveno šolo 350 dijakov ter Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta, kjer izobražujejo na sedmih različnih programih, 579 dijakov.