c S

Pri varovanju narave je vračljiva embalaža vse pomembnejša

04.03.2013 V Sloveniji se letno srečujemo z več kot 200.000 tonami nepovratne embalaže. Če bi se zopet navadili na uporabo steklenic, ne bi koristili le okolju, temveč tudi sebi, saj je steklena embalaža za hranjenje pijač zdravju najbolj primerna.

Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Turistično gostinska zbornica Slovenije so izdale nove Uzance pri vračanju in prevzemanju vračljive embalaže, ki bodo začele veljati 9. marca 2013. Namen uzanc je: zagotoviti čim hitrejše obračanje vračljive embalaže in nemoten proizvodni in prodajni proces, poenotenje kavcijskih vrednosti istovrstne vračljive embalaže različnih dobaviteljev, čim manjši stroški na enoto proizvoda, varovanje okolja pred škodljivimi posledicami nenadzorovanega odlaganja embalaže ter zaščita potrošnikov. Pomembno je, da se vsi udeleženci v embalažnem krogotoku ravnajo v skladu z uzancami.

Udeleženci v embalažnem krogu so: dobavitelji (proizvajalci, uvozniki) blaga v vračljivi embalaži, ki pri svojem poslovanju uporabljajo lastno, standardizirano in tipizirano vračljivo embalažo, uporabniki (trgovina na debelo in trgovina na drobno ter veliki potrošniki) in končni potrošniki. Pri sklepanju pogodbe, glede medsebojnih obveznosti, dobavitelj in uporabnik upoštevata veljavna pravila ICC za uporabo trgovinskih klavzul v domači in mednarodni trgovini  - Incoterms.

Dolžnost uporabnikov je vračati dobaviteljem le njihovo značilno, nepoškodovano embalažo. Uporabniki bodo embalažo vračali dobaviteljem praviloma ob vsakokratni naslednji dobavi oziroma najmanj vsakih 30 dni.

Za vodenje embalaže obstajata dva načina: evidenčni in finančni. Uzance priporočajo, da se vračljiva embalaža vodi finančno, kakor je opisano v Prilogi 1, ki je sestavni del uzanc. Finančni način vodenja vračljive embalaže pomeni, da so med poslovnimi subjekti ob dobavi blaga, ki je v vračljivi embalaži, na spremnem dokumentu, ki je podlaga za knjiženje poslovnega dogodka, količinsko in vrednostno navedene tako postavke blaga kot tudi vračljivi embalažni artikli. Na vračljive embalažne artikle se obračuna davek na dodano vrednost. Vračljivi embalažni artikli, so tisti, ki so uvrščeni na Cenik kavcijskih vrednosti.

K uzancam je dodana še Priloga 2, ki vsebuje Cenik kavcijskih vrednosti vračljive embalaže. Cenik velja od 10. junija 2012 dalje. Uvrstitev vračljive embalaže s pripadajočo kavcijsko vrednostjo na cenik predlaga dobavitelj blaga, odločitev pa sprejme Komisija za embalažo pri Trgovinski zbornici Slovenije. Veljavni cenik mora biti izobešen na vidnem mestu v vsaki prodajalni, nastanitvenem obratu, gostinskem obratu oziroma drugem obratu, ki je namenjen potrošniku. Če dobavitelji želijo spremembo cenika embalaže, morajo Trgovinski zbornici poslati pisno vlogo vključno s kavcijskimi vrednostmi. Komisija za embalažo mora vlogo obravnavati v roku 60 dni od dneva prejema in o odločitvi v 15. dneh po obravnavi vloge obvestiti dobavitelja.

Vsi udeleženci v embalažnem krogotoku morajo zagotoviti, da je v prometu le embalaža, ki še ustreza njeni večkratni uporabi. Če dobavitelji blaga iz prometa umaknejo določeno vrsto vračljive embalaže, so jo dolžni sprejemati od uporabnikov še šest mesecev. O umiku morajo obvezno obvestiti Trgovinsko zbornico Slovenije.

Velja se torej spomniti na gore nepovratne embalaže in se v trgovino odpraviti načrtno, s steklenicami.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.