c S

Dr. Janja Hojnik na okrogli mizi 10 najvplivnejših pravnikov - video prispevek

20.12.2012

»Demonstracije so namenjene zlasti izražanju osnovnih zahtev po višjih etičnih standardih. Ne gre za protest proti trenutni vladi, pač pa za protest proti korupciji, klientelizmu in postavljanju napačnih prioritet. Ključen problem je v pogosto premajhni reakciji, predvsem strokovnih krogov, na nastale razmere. Demonstracije širijo idejo, da bi morali biti ljudje, aktivni državljani, bolj pogumni …«



V okviru osrednje teme okrogle mize »Najvplivnejši pravniki kritično o perečih pravnih vprašanjih« je dr. Janja Hojnik glede ozadja in pomena aktualnih demonstracij v Mariboru in drugih slovenskih mestih razložila svoje stališče:

Na vprašanje o odgovornosti za krizo pravne države je dr. Hojnikova  poudarila, da bi delno odgovornost za stanje v pravni državi lahko pripisala pravnikom in tudi sebi, predvsem zaradi tega, ker je ena v množici pravnikov v Sloveniji, ki na nastale razmere ne reagirajo ostro.

Dr. Hojnikova je mnenja, da smo naivni, ko od vodilnih politikov pričakujem najvišji standard etike, ko pa po drugi strani vidimo, da jim gre samo za oblast in moč. Prepričana je, da se iz teh demonstracij vseeno širi neka ideja ali pa vsaj občutek, da bi morali biti bolj pogumni.

Za zaključek je dr. Hojnikova še dodala, da je vseeno prisoten nek optimizem, ki se vidi že v tem, da večina ostaja v tej državi, kljub možnostim, ki jih imajo za odhod v tujino. S tem kažejo na to, da še vedno verjamejo v to državo.

Pripravil: Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO

Video: Matjaž Gerčar

Fotografije: Gregor Zagozda


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.