c S

Zlorabe drog in alkohola med dijaki šole najprej poskušajo reševati s pogovorom

30.01.2019 Na srednjih šolah se vsako leto soočajo s primeri zlorabe alkohola in drog. Na policiji pravijo, da na območju šol in drugih vzgojno-izobraževalnih inštitucij zasežejo največ konoplje. Poudarjajo, da je vsak primer zlorabe drog in alkohola treba prijaviti. A šole, kjer sicer ne opažajo porasta primerov, poskušajo težave najprej rešiti s pogovorom.

Policija je med letoma 2004 in 2018 v osnovnih šolah, dijaških in študentskih domovih, srednjih šolah ter v vzgojno-popravnih domovih in njihovi okolici zabeležila skupaj 138 kaznivih dejanj zlorabe drog in alkohola, so sporočili z Generalne policijske uprave. Kot so povedali, se večji del teh kaznivih dejanj nanaša na dijake. "Pri tem so bile zasežene različne vrste prepovedanih drog, največ konoplje, v manjših količinah pa tudi heroin, kokain, benzodiazepin in nedovoljene snovi v športu," so navedli na policiji.

Na srednjih šolah pravijo, da zaznavajo majhno število primerov prisotnosti alkohola in drog med dijaki ter da število teh primerov ni v porastu.

Na zasebni Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru je minuli teden odmeval primer, ko so dijaki na ekskurziji jedli piškote z dodano konopljo. Ravnatelj Samo Repolusk je v zvezi s tem povedal, da gre za prvi takšen primer v letošnjem šolskem letu. Kot je poudaril, so na šoli ustrezno ukrepali, njihov cilj pa ni ostati le pri vzgojnem ukrepu, temveč je njihov namen refleksija in sprememba pri dijaku. Tudi v preteklosti so že dobili kakšnega dijaka, ko je poskušal pretihotapiti kakšno steklenico, je dejal ravnatelj in število podobnih primerov ocenil na enega do dva na leto. Kot je povedal, so tudi na njihovi šoli povsem običajni dijaki, ki pri uporabi drog in alkohola ne izstopajo.

Ravnatelj Gimnazije Celje Center Gregor Deleja se v 14 letih spomni le enega primera, ko je v šolo prišel dijak pod vplivom alkohola, ki je moral nato k ravnatelju na zagovor, je povedal. Kot najbolj izpostavljeno tovrstnim tveganjem je sicer navedel maturantsko ekskurzijo, kjer po njegovih besedah veljajo manj stroga pravila. Več se na tem področju med dijaki dogaja po pouku, med poukom pa se na to temo pogovarjajo med razrednimi urami. Po potrebi so za razrede, v katerih so na tem področju zaznali probleme, pripravili delavnice, je še povedal.

Na Šolskem centru Kranj so v letošnjem letu zabeležili en primer zaužitja marihuane, ko je dijak k pouku prišel okajen. Dijaka, ki ima na tem področju težave že dlje časa, so poslali iz razreda in se z njim pogovorili, sicer pa so že dlje časa v navezi tudi s fantovimi starši, je pojasnila svetovalna delavka na šolskem centru Sanela Hajdarovič. Ta opaža, da je na šoli vpliv drog in alkohola močno upadel, da pa močno narašča število primerov medvrstniškega nasilja preko telefonov. Skoraj vsakodnevno prejemajo pritožbe, da je nekdo nekoga snemal, slikal in to objavljal na socialnih omrežjih.

Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad zaznava tako primere drog kot tudi alkohola, je povedala svetovalna delavka Maja Hartman. Letos so zaznali približno pet takih primerov. Na šoli v primeru, da je dijak pod vplivom alkohola ali drog, pokličejo starše, v primeru dijakove ogroženosti pa reševalce. Zadnja takšna primera so obravnavali pred dvema letoma - enkrat zaradi alkohola, drugič zaradi piškotov z marihuano. Ko dijak ni več pod vplivom prepovedanih substanc, se ponavadi z njim pogovorijo in ukrepajo individualno, glede na primer. V teh primerih nikoli ne kličejo policije. Kot opažajo, v teh primerih večinoma obravnavajo dijake 1. letnikov.

Matej Košir iz neprofitnega zasebnega zavoda Utrip, ki deluje na področju tveganega obnašanja mladih, je opozoril, da je učinkovitih preventivnih programov na tem področju zelo malo. Šole večinoma izvajajo enkratna predavanja oz. delavnice, ki pa po njegovih besedah nimajo kakšnega posebnega učinka: "Če vemo, da je alkoholna industrija prisotna 24 ur na dan, sedem dni v tednu in se fokusira na mlade kot kupce alkohola, potem si težko predstavljamo, da bi z enkratnimi aktivnostmi lahko postavili protiutež industriji. Zato se moramo preventive lotevati zelo sistematično, dolgoročno," je opozoril.

Kot je še povedal, so na inštitutu z lastnimi projekti prišli do ugotovitev, da mladoletni brez kakršnihkoli problemov prihajajo do alkohola v trgovinah, na bencinskih servisih in v nočnih lokalih, zato se je tega problema treba lotiti ne samo z vključevanjem mladih, temveč tudi z vključevanjem staršev, lokalne skupnosti in politike.

Šola je sicer o vsaki zlorabi drog in alkohola dolžna obvestiti policijo. Uradni osebi, ki zavestno opusti ovadbo kaznivega dejanja, za katero izve pri opravljanju svoje službe, grozi tri ali več let zapora, so zapisali na policiji. Kazniva dejanja, storjena v vzgojnih ali izobraževalnih ustanovah ali njihovi neposredni bližini, se sicer obravnava kot težjo obliko kaznivih dejanj, za katera je predvidena zaporna kazen od treh do petnajstih let.

A šole vseh primerov ne prijavijo policiji. Uporabljajo namreč postopne ukrepe, kar Košir ocenjuje kot primerno, a hkrati poudarja, da morajo biti na šoli vzpostavljena jasna pravila, s katerimi se vsi strinjajo in ki takšnega vedenja ne tolerirajo.

Ljubljana, 30. januarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.