c S

Pouk za učence tujce

19.05.2015

V osnovno šolo je vsako leto vpisanih tudi nekaj učencev tujcev. Ali si lahko učitelj pri poučevanju učencev tujcev pomaga tudi z znanjem jezika, ki ga govori učenec?

Učni jezik v osnovni šoli je slovenski (prvi odstavek 6. člena Zakona o osnovni šoli - ZOsn). Zakon določa izjeme le za osnovne šole na narodno mešanih območjih zaradi varstva posebnih pravic italijanske in madžarske narodne skupnosti (drugi in tretji odstavek 6. člena in 7. člen ZOsn). Za druge otroke, ki prebivajo v Republiki Sloveniji in katerih materni jezik ni slovenščina, zakon predvideva le možnost, da se ob vključitvi v osnovno šolo organizira pouk slovenskega jezika in kulture, s sodelovanjem z državami izvora pa tudi pouk njihovega maternega jezika in kulture (drugi odstavek 8. člena ZOsn).

Delovne obveznosti učitelja so namenjene uresničitvi izobraževalnega programa (prvi odstavek 119. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja - ZOFVI). V tem okviru je namen učiteljeve učne obveznosti doseči standarde znanja, ki so določeni z učnim načrtom (drugi odstavek 29. člena ZOsn). Učitelj ima pri izbiri načina, kako te cilje doseči, določeno polje proste presoje, zato menim, da si lahko pri poučevanju učencev tujcev pomaga tudi z znanjem jezika, ki ga govori učenec, če bo presodil, da bo to pripomoglo k uresničevanju učnega načrta in izobraževalnega programa. Če pa bo imel učenec tujec zaradi poučevanja v tujem jeziku pozneje težave pri preverjanju znanja, ki mora v razredu potekati v slovenskem jeziku, ta namen ne bo dosežen.

Vir: EDUS; Rubrika vprašanja in odgovori stroke

*Še več člankov iz rubrike: Vprašanja & Odgovori (Pravne prakse) s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

Če niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.

**V kolikor se tudi sami soočate s perečimi pravnimi vprašanj z vašega delovnega področja, vam kot naročniku revije Pravna praksa nudimo do 10 brezplačnih odgovorov letno. Aktualni odgovori s področja izobraževanja so tedensko objavljena v rubriki: Vprašanja & Odgovori, revija Pravna praksa.

>> Naročništvo na revijo Pravna praksa


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.