c S

Širi se ponudba študentskih bonov, želja je, da bi bolj zdravo jedli

15.07.2024 08:05 Cilj razpisa za izbiro ponudnikov študentskih bonov je povečati dostopnost, spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje, pa tudi omogočiti internim kuhinjam na fakultetah, poenostavljen postopek, je povedal državni sekretar Dan Juvan.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Novost je, da se bodo lahko prijavili ponudniki iz vse Slovenije. Po besedah državnega sekretarja Dana Juvana je cilj razpisa študentom zagotoviti bolj zdravo in dostopno prehrano.

Juvan je v izjavi za medije pojasnil, da so se v zadnjih obdobjih obroki za študente bistveno podražili, število ponudnikov pa je precej upadlo. "Prvi cilj razpisa je povečati dostopnost študentskih bonov, drugi je spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje med študenti, to pomeni bolj zdravo ponudbo med ponudniki, tretji pa je omogočiti javnim zavodom in fakultetam, ki bi se prijavile s svojimi lastnimi kuhinjami, poenostavljen postopek prijave na razpis, ker morajo izpolnjevati samo vstopne pogoje, ne pa tudi posebnih pogojev," je povedal.

Na ministrstvu zato vse javne zavode pozivajo, naj pregledajo razpis in razmislijo, kako bi lahko v prihodnosti ponujali alternativno rešitev bolj dostopne in bolj zdrave hrane.

Pomembna novost razpisa je tudi, da se bodo nanj lahko prijavili ponudniki iz celotne Slovenije. "Zato poziv vsem gostincem, ki se prej niso mogli prijaviti zaradi svoje lokacije, da vseeno razmislijo, ali bi se radi prijavili," je pozval. Med razlogi je navedel, da veliko študentov študira na daljavo oziroma študentsko delo pogosto opravljajo zunaj kraja študija.
Po navedbah ministrstva bosta bistvena kriterija spremenjenega javnega razpisa kakovost in cena hrane.

>> Več: Širi se ponudba študentskih bonov, želja je, da bi bolj zdravo jedli