c S

Koalicija proti predlaganim sklepom o medvrstniškem nasilju in romskih vprašanjih

12.07.2024 08:05 Seja komisije za peticije, sklicana na pobudo sveta staršev OŠ Velika Dolina, kjer je učenec napadel in poškodoval devetošolca, se je končala brez sprejetih sklepov, s katerimi bi komisija med drugim vlado pozvala k sprejemu k spremembi zakonodaje.

Komisija je pobudo sveta staršev OŠ Velika Dolina iz občine Brežice obravnavala na nujni seji na začetku julija, a o predlaganih sklepih ni glasovala, saj zaradi obstrukcije članov iz vrst koalicije ni bila sklepčna. Predsednik komisije Jože Tanko (SDS) je zato napovedal, da bodo o sklepih glasovali na korespondenčni seji. Ta se je končala danes (četrtek), vendar vseh osem predlaganih sklepov ni bilo sprejetih. Zanje je od 15 članov komisije glasovalo šest poslancev iz vrst SDS-a in NSi-ja, medtem ko so bili proti poslanci iz vrst Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice.

Kaj so predlagali

S sklepi bi sicer komisija med drugim vlado pozvala, da v 60 dneh znova preuči zakonodajo, ki ureja nasilje mladostnikov, da znova razmisli o sprejemu lani zavrnjenih predlogov zakonov 11 občin, ki urejajo tudi romska vprašanja, ter da DZ na plenarni seji redno poroča o reševanju romskih vprašanj in doseženem napredku na tem področju. Pristojne organe bi komisija tudi pozvala, naj vse storilce kaznivih dejanj dosledno obravnavajo enako.

>> Več: Koalicija proti predlaganim sklepom o medvrstniškem nasilju in romskih vprašanjih