c S

Inšpekcijski nadzor prevozov skupin otrok ob koncu šolskega leta

08.07.2024 12:30 Skladno s pristojnostmi, sprejetim Načrtom izvajanja nadzorov prevozov potnikov v cestnem prometu za leto 2024 in mesečnim načrtom aktivnosti Inšpekcije za cestni promet za mesec junij, so inšpektorji za cestni promet IRSI, v drugi polovici meseca junija 2024, opravili poostren inšpekcijski nadzor prevozov skupin otrok ob zaključku šolskega leta.

Skladno s pristojnostmi, sprejetim Načrtom izvajanja nadzorov prevozov potnikov v cestnem prometu za leto 2024 in mesečnim načrtom aktivnosti Inšpekcije za cestni promet za mesec junij, so inšpektorji za cestni promet IRSI, v drugi polovici meseca junija 2024, opravili poostren inšpekcijski nadzor prevozov skupin otrok ob zaključku šolskega leta. V nadzoru sta sodelovala tudi inšpektorja za javni potniški promet IRSOE.

Inšpekcijski nadzori prevozov skupin otrok so se v glavnini izvajali pred osnovnimi šolami in tudi na drugih lokacijah, kjer se tovrstni prevozi izvajajo. V nadzorih so bili inšpektorji IRSI osredotočeni na preverjanje spoštovanja t.i. socialne zakonodaje« (časi vožnje, odmori in počitki voznikov, ravnanje s tahografi,..) in tehnične brezhibnosti vozil, s katerimi se prevažajo otroci.

V nadzoru so inšpektorji na terenu skupaj izvedli 36 inšpekcijskih pregledov. 

Glede na ugotovljene nepravilnosti so inšpektorji v prekrškovnem postopku izdali 3 plačilne naloge voznikom in izrekli pet opozoril in sicer 2 plačilna naloga zaradi ugotovitev, da voznik ni opravil ročnega vnosa podatkov na voznikovo kartico in 1 plačilni nalog zaradi kršitve določil dnevnega počitka. Opozorila v prekrškovnem postopku so bila izrečena zaradi ne-vnosa oznake države začetka dnevnega dela v tahograf, zaradi nezmožnost predložitve ročnih zapisov in izpisov s strani voznika (2x) in zaradi kršitve določb dnevnega počitka in tedenskega počitka voznikov (2x).

Identičen nadzor bodo inšpektorji za cestni promet IRSI izvedli tudi ob pričetku novega šolskega leta 2024/25.     

  • Inšpektorat Republike Slovenije za infrastrukturo