c S

Otrok v vrtcu zaslišan, njegova mati zatrjuje kršitev pravic

27.05.2022 Pobudnica je Varuha človekovih pravic (Varuh) seznanila, da je bil njen otrok v vrtcu zaslišan brez njenega soglasja, o nameravanem zaslišanju otroka pa pobudnica ni bila obveščena, s čimer naj bi bile njej in otroku kršene pravice. O tem je pobudnica z vlogo obvestila tudi PP Šentjur in Inšpektorat RS za notranje zadeve.

Varuh je zaprosil Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), da ga seznani z odgovorom, ki je bil oz. bo poslan pobudnici, hkrati pa je želel preveriti, ali bo njena vloga obravnavana tudi kot pritožba po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), saj je domneval, da je bil takšen tudi namen pobudnice.

MNZ je v odgovoru priložilo dopis Inšpektorata RS za notranje zadeve, s katerim je slednji Generalno policijsko upravo obvestil, da je odstopil vlogo pobudnice v reševanje Policijski upravi (PU) Celje, saj je bilo iz nje mogoče razbrati, da se pritožuje zoper delo policistov PU Celje, s čimer je bila seznanjena tudi pobudnica. MNZ pa ob tem ni posebej pojasnilo, ali bodo pripombe pobudnice na ravnanje policistov v zvezi z zaslišanjem njenega otroka v vrtcu morda obravnavane tudi kot pritožba po ZNPPol. Zato je Varuh v novi poizvedbi na MNZ znova poudaril, da bi glede na vsebino pobudničinih navedb, ki se nanašajo na ravnanje policistov ob zaslišanju njenega otroka, lahko šlo za pritožbo po ZNPPol. Za njeno obravnavanje pa ni pristojna PU Celje, temveč MNZ po postopku, ki ga določa ZNPPol.

Več v najadlevanju članka na portalu EDUS >> Otrok v vrtcu zaslišan, njegova mati zatrjuje kršitev pravic


Vir: Pravna praksa, št. 19, 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.