c S

V šole se vračajo vsi osnovnošolci ter dijakinje in dijaki zaključnih letnikov

12.02.2021

Vlada Republike Slovenije je sprejela nov Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Z njim se sproščajo nekatere omejitve na področju izobraževanja.

V državi smo dosegli oranžno fazo sproščanja ukrepov. To omogoča, da se v osnovne šole vračajo vsi učenci in učenke osnovnih šol. Ker se prihodnji teden pričnejo za vzhodni del Slovenije zimske počitnice, se v šole vrača 107.227 učenk in učencev iz zahodne Slovenije ter okoli 6.000 njihovih učiteljic in učiteljev. Zimske počitnice pa bo imelo prihodnji teden 83.820 učencev iz vzhodne Slovenije.

Za učni proces v osnovnih šolah ob vrnitvi v aktualnih epidemioloških razmerah, poleg upoštevanja vseh osnovnih zdravstvenih ukrepov velja, da se pouk ves čas izvaja v enotni skupini oziroma mehurčku, ki je enak matičnemu oddelku. Tako razredni pouk, kot tudi predmetni pouk, sta za učence organizirana v matičnih učilnicah, učenci učilnic ne menjajo. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci.

V srednje šole se prihodnji teden vračajo dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostori in delavnice se odpirajo za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev.

V organizacijah za izobraževanje odraslih ni več omejitev, zato je omogočeno izvajanje vseh dejavnosti in programov.

Do delnega sproščanja ukrepov prihaja tudi na področju višjih strokovnih šol in v visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti, seminarji in laboratorijske vaje za do največ 10 udeležencev.

V dijaških domovih lahko bivajo dijaki in študentje višjih strokovnih šol, ki so opredeljeni v zgornjih odstavkih. Prav tako lahko v dijaških domovih bivajo študentje visokošolskih zavodov, ki lahko, skladno z odlokom, na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih opravljajo izpite, seminarje, laboratorijske vaje in individualni pouk

Odlok določa tudi obveznost testiranja oziroma izjeme, ko zaposlenim testiranja ni potrebno opraviti.


Vir: MIZŠ, 12. 2. 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.