c S

Svet za znanost sprejel predlog izhodišč nove raziskovalne in inovacijske strategije

20.01.2021 21:39 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Svet za znanost in tehnologijo je na današnji seji sprejel predlog izhodišč Raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije 2021-2030. Člani so se seznanili tudi s predlogom izhodišč Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030, na katerega so podali nekaj pripomb. Te bodo do 3. februarja posredovali svetu za visoko šolstvo.

Predlog izhodišč nove raziskovalno in inovacijske strategije za obdobje 2021-2030 sledi usmeritvam prejšnje strategije in cilju, ki predvideva tesnejše sodelovanje med visokošolskimi zavodi in raziskovalnimi organizacijami. Gre za strateški dokument, na katerem bo temeljil tudi nov zakon o raziskovalni in razvojni in inovacijski dejavnosti. Poudarek je na tem, da se mora Slovenija razviti v uspešno na znanju temelječo družbo. Med drugim je zapisano, da bo treba financiranje raziskav in razvoja izboljšati, cilj je v višini enega odstotka BDP iz javnih virov (proračun države) in dva odstotka iz zasebnega sektorja do leta 2025.

Člani sveta so danes tretjič obravnavali predlog izhodišč nove raziskovalne strategije, z besedilom so se strinjali, vključili pa so tudi pripombo primorske univerze. Ta se je nanašala na točko, ki predvideva, da mora Slovenija vzpostaviti sodelujočo mrežo univerz javnih raziskovalnih inštitutov in zasebnega sektorja. Predvidevajo nove mehanizme za spodbujanje izmenjave raziskovalcev in profesorjev med univerzami in inštituti ter akademsko sfero in gospodarstvom. Enega od prvih tovrstnih novih mehanizmov bi po mnenju univerze predstavljala ustanovitev institucij, ki bodo kot nove organizacijske entitete osredotočene na sodobne raziskave z vseh področij.

Rektor univerze Danilo Zavrtanik je pojasnil, da gre za idejo, da bi v slovenskem raziskovalnem in visokošolskem prostoru vpeljali novo obliko institucije po zgledu Avstrije, ki je odprla avstrijski tehnološki inštitut, ki je izjemno močna raziskovalna institucija, obenem pa ima tudi pravico izobraževanja.

Člani sveta so se danes seznanili tudi s predlogom izhodišč novega Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030, pri čemer je predsednica sveta za visoko šolstvo Klavdija Kutnar pojasnila, da so do 8. januarja na izhodišča prejeli devet pripomb različnih ustanov, med drugim tudi od visokošolskega sindikata, Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, zasebnih visokošolskih zavodov in Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva. Pripombe strokovna skupina proučuje.

Člani bodo do 3. februarja posredovali pripombe svetu za visoko šolstvo. Svet pričakuje, da bodo njihove pripombe upoštevane in da bodo v najhitrejšem času dobili predlog izhodišč za pripravo Nacionalnega programa visokega šolstva.

Na današnji seji sveta so sprejeli tudi sklep, da se veljavnost znanstvenoraziskovalne strategije 2011-2020 in na njej temelječi področni strateški dokument (načrt razvoja raziskovalne infrastrukture), Revizija 2016 in Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020 podaljša do sprejema nove raziskovalne in inovacijske strategije, vendar najdlje do 31. decembra.