EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.1.2021

Unicef opozarja, da si otroci ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami

New York, 13. januarja (STA) - Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja, da si otroci ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami. Zato je treba dati prednost ponovnemu odprtju šol, medtem ko vstopamo v drugo leto pandemije covida-19 in se okužbe še naprej širijo po vsem svetu.

Kljub številnim dokazom o negativnem vplivu zaprtja šol na otroke in vse več dokazom, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, šole ostajajo zaprte v preveč državah, nekatere že skoraj leto dni, opozarjajo v Unicefu.

Posledice zaprtja šol so bile katastrofalne - na vrhuncu omejevalnih ukrepov, povezanih s pandemijo, je izobraževanje prekinilo kar 90 odstotkov učencev po vsem svetu, več kot tretjina pa ni imela možnosti izobraževanja na daljavo. Število otrok, ki niso vključeni v izobraževanje, naj bi se povečalo za 24 milijonov in s tem doseglo najvišjo raven v zadnjih letih, navajajo v Unicefu.

Kot opozarjajo, so se zmožnost branja, pisanja in obvladovanje osnov matematike poslabšale, spretnosti, ki jih otroci potrebujejo za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja, pa so nazadovale.

Zdravje, razvoj, varnost in dobrobit otrok so močno ogroženi, najbolj ranljivi med njimi pa bodo najbolj občutili uničujoče posledice, so v Unicefu zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi zaprtja šol so mnogi otroci prikrajšani za pomemben obrok, njihovo prehranjevanje se je poslabšalo. Brez vsakodnevnih interakcij z vrstniki in zaradi upada gibanja izgubljajo telesno pripravljenost in kažejo znake duševnih stisk, navajajo v skladu ZN.

Brez varnostne mreže, ki jo šola pogosto ponuja, so bolj izpostavljeni družinskemu nasilju, zlorabam, otroškemu izkoriščevalskemu delu in otroškim porokam. Zato v Unicefu pozivajo, da mora biti zaprtje šol skrajni ukrep, potem ko so bile pretehtane vse druge možnosti.

Kot poudarjajo, bi morala biti ocena tveganja za prenos okužb v lokalnem okolju ključni dejavnik pri odločanju o delovanju šol. Zaprtju šol po vsej državi se je treba izogibati, če je le mogoče.

Kjer obstajajo visoke stopnje prenosa bolezni v skupnosti, kjer so zdravstveni sistemi pod izrednim pritiskom in kjer se zapiranje šol zdi neizogibno, pa je treba sprejeti zaščitne ukrepe za najbolj ranljive otroke, pozivajo v Unicefu. Ti vključujejo zagotovitev, da lahko otroci, ki so izpostavljeni družinskemu nasilju, odvisni od šolske prehrane in katerih starši opravljajo nujna dela, nadaljujejo šolanje v svojih učilnicah.

Ko oblasti začnejo s sproščanjem omejevalnih ukrepov, mora biti odprtje šol med prvimi. Posebno pozornost je treba nameniti otrokom, ki niso imeli možnosti učenja na daljavo, in zagotoviti, da ne bodo zaostali v znanju za svojo generacijo, dodajajo v Unicefu.

Če bodo šole tudi letos ostale zaprte več mesecev, bodo negativne posledice občutile še naslednje generacije, še opozarjajo v Skladu ZN za otroke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2021

Januar

2020

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar