c S

V nujnem varstvu v vrtcih trenutno okoli 13 odstotkov otrok

03.12.2020 15:03 Ljubljana, 03. decembra (STA) - V slovenskih vrtcih je trenutno v nujnem varstvu okoli 13 odstotkov otrok, ki so vključeni v vrtec, pri čemer izstopa Ljubljana, kjer je v varstvu okoli 25 odstotkov otrok, je za STA povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Nasploh se delež otrok v vrtcih z daljšanjem obdobja zgolj nujnega obratovanja vrtcev podaljšuje, pravi.

Po besedah Bogatajeve je več otrok v nujnem varstvu v večjih središčih, kjer se delež giblje od 15 do 20 odstotkov otrok, v Ljubljani tudi do 25 odstotkov, medtem ko je na primer na Obali in v drugih regijah ta delež nižji in je lahko tudi le petodstoten.

Trenutno je po besedah Bogatajeve v vrtcih več otrok, kot jih je bilo v zadnjem tednu oktobra, ko so vrtci priprli svoja vrata. Še več pa jih seveda pričakujejo, ko bo vlada sprostila ukrepe in ko vrtci ne bodo več omogočali zgolj nujnega varstva.

Za čas, ko se bodo vrtci znova odprli, je sicer ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po besedah Bogatajeve določilo, da je lahko v oddelku vrtca od osem do 10 otrok, v kolikor jih je več, pa je treba zaostriti higienske ukrepe. "Trenutno nas skrbi, ali bomo lahko zadostili temu normativu," pravi Bogatajeva.

Trenutno pa vrtci po njenih besedah delujejo brez večjih težav. V nekaterih okoljih so okužbe med zaposlenimi, jih pa naj bi bilo manj med otroki. "So pa nekje težave, ker starši otroke prijavijo za varstvo, potem pa jih ne pripeljejo. Pri tem bi potrkala na odgovornost staršev, saj v takem primeru vzgojitelj pride na delovno mesto, potrebe po varstvu pa ni," opozarja.