c S

Na kranjski osnovni šoli nastaja zelena streha

06.08.2020 19:20 Kranj, 06. avgusta (STA) - Na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju so v teh dneh stekla pripravljalna dela za ureditev zelene strehe. Prvo večjo javno zeleno streho v gorenjski prestolnici bodo učitelji in učenci lahko začeli uporabljati konec septembra. Delovala bo kot učilnica na prostem, hkrati pa ponujala prostor za sprostitev med odmori.

Kranjska mestna občina je bila zmagovalka natečaja, s katerim je neprofitni studio prostoRož iz Ljubljane prejšnjo jesen iskal občino, v kateri bi uresničil pilotni projekt ozelenitve ene izmed streh, ki ga sofinancirata Eko sklad ter ministrstvo za okolje in prostor.

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, so sedaj stekla pripravljalna dela za ureditev zelene strehe, prihodnji teden pa se bodo začela tudi gradbena dela. Projekt ureditve se bo uradno zaključil jeseni, ko bodo učenci na delavnicah zasadili rastline.

"Mladim je treba dovoliti, da bodo ob pomoči mentorjev in sodelavcev prostoRoža odgovorno skrbeli za rastline. Obenem bodo ob tem spoznavali, da so lahko aktivni in se učijo tudi na drugačen način, bolj sproščeno, drug od drugega, s sodelovanjem, pa še na zraku bodo," je zadovoljna ravnateljica Osnovne šole Staneta Žagarja Fani Bevk.

Na strehi bodo rasle užitne rastline, ki potrebujejo malo vzdrževanja, kot so dišavnice, zelišča, maline in robide ter celo trta. Del bodo zasedle medovite rastline, ki bodo omogočile pašo čebelam iz šolskega čebelnjaka. Zelena streha pa bo služila tudi za učenje pri predmetih, kot so biologija, kemija in likovni pouk.

Zeleno streho so tako zasnovali skladno z željami učiteljev, in sicer že pred epidemijo covida-19, v luči epidemije pa bo dobila še eno dodano vrednost. Učencem bo zelena streha namreč omogočala učenje in druženje na svežem zraku, kjer je tveganje za prenos virusa manjše.

Kot pravi kranjski župan Matjaž Rakovec, so zelene strehe zagotovo pomemben del poti k trajnosti. Občina bo ozelenila tudi streho na novem Centru trajnostne mobilnosti na Planini. V lasti pa bi ima še kar nekaj objektov, ki so prav tako primerni za ozelenitev. Glede na načrte bo naslednjo zeleno streho imela nova garažna hiša na Zlatem polju.

Zelene strehe so vse bolj prepoznane kot eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, med drugim denimo zadržujejo tudi vodo, ki jo prinašajo obilne padavine. Posebni sloji, ki so jih razvili slovenski strokovnjaki podjetja Knauf Insulation in jih bodo v Sloveniji prvič uporabili prav na ostrešju kranjske šole, lahko ob močnih nalivih zadržijo do 80 odstotkov vode.

Kljub prednostim zelenih streh pa so te v Sloveniji že vedno redke. Zato bo studio prostoRož po končani ozelenitvi šolske strehe leto dni spremljal stanje in opravljal meritve, s čimer želi za ozelenitev streh na javnih objektih navdušiti tudi druge občine. Te bi bile denimo mogoče tudi na ostalih 38 šolah, ki jih je do 70. let prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Emil Navinšek.