c S

Sviz od Kustečeve pričakuje seznanitev z modeli izvedbe pouka v prihodnjem šolskem letu

24.06.2020 17:32 Ljubljana, 24. junija (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ministrico za izobraževanje Simono Kustec poziva, naj jih kot reprezentativno organizacijo učiteljev seznani z rešitvami za izvedbo pouka v prihodnjem šolskem letu, ki jih pripravljajo. Zanima jih tudi, kateri učitelji sodelujejo pri pripravi teh rešitev in kako so jih izbrali.

V Svizu so se odzvali na ministričin odgovor v torkovih Odmevih TV Slovenija, ko je glede možnosti za izvedbo pouka v prihodnjem šolskem letu, ki jih pripravljajo na ministrstvu, povedala, da so različni modeli pripravljeni in da pripravljajo rešitve, v katere so vključeni tudi predstavniki in predstavnice iz ravnateljskih in učiteljskih vrst, tudi starši preko zavoda oziroma njihove skupnosti.

Ob tem so izpostavili, da je Kustečeva že v izjavah ministrske ekipe SMC ob 100 dneh delovanja vlade pred dnevoma pojasnjevala, da usklajujejo še zadnje rešitve za različne možnosti pouka, odločitev o tem, na kakšen način se bo pouk dejansko septembra začel, pa bodo sprejeli zadnji teden avgusta. Izpostavila je tudi, da je bil proces izobraževanja v luči razmer zaradi razglašene epidemije "velik izziv in nam je uspel, ker smo se povezali, ker smo skupaj razumeli, kaj in kako moramo narediti, da življenje lahko teče dalje", piše Sviz.

Izpostavljajo še, da so "visokoreprezentativen predstavnik zaposlenih v vrtcih in šolah ter zastopnik njihovih interesov" ter da so v minulih mesecih nanjo naslovil več pozivov k vključitvi v načrtovanje in sprejemanje odločitev, ki v največji meri zadevajo prav te zaposlene, k upoštevanju njihovih dobronamernih pripomb in izkušenj iz dolgoletne prakse.

Ministrico tudi sprašujejo, kdo so učitelji, ki po njenih trditvah skupaj z njo pripravljajo rešitve, na kakšen način jih je izbrala in povabila k sodelovanju ter kakšna je njihova "baza", ki jo predstavljajo in zastopajo.

V Svizu odgovore ministrice pričakuje v najkrajšem času in izpostavljajo, da zaposleni v vrtcih in šolah te odgovore ter dodatna pojasnila o tem, kaj ministrstvo pripravlja zanje in kakšne načrte ima z njimi, močno potrebujejo.