c S

V mariborskem vrtcu dobili zelene kotičke za bolj zeleno prihodnost otrok

24.06.2020 16:54 Maribor, 24. junija (STA) - V Vrtcu Jožice Flander v Mariboru so danes simbolično odprli zelene kotičke, ki po navedbah Skupnosti občin Slovenije (SOS) predstavljajo prispevek k ozelenitvi urbanih površin in oblikovanju okoljske zavesti otrok. Pobuda je nastala v okviru mednarodnega projekta Social(i)Makers, uresničila pa jo je skupina mladih ustvarjalcev sprememb.

Na današnjem simboličnem odprtju zelenih kotičkov so mlada ustvarjalka sprememb Eva Žunec, predstavnica SOS Alja Babič in Mateja Karničnik iz Fundacije Prizma predale zaposlenim in otrokom vrtca drevesa, sadike, lonce, gredice ter ptičje in čebelje hišice, ob katerih bodo lahko otroci spremljali naravne procese in se učili o pomenu rastlin in živali za človekov obstoj na Zemlji.

Kot so po dogodku sporočili iz SOS, je akcija Rastemo že v vrtcu ideja skupine mladih, ki menijo, da so okrepljeni procesi aktivnega vključevanja otrok v reševanje preprostih okoljskih problemov, kot je ozelenitev vrtca, bogat doprinos k razvoju družbe in ohranjanju narave. "Ideja ozelenjevanja lokalnega okolja je vzklila zaradi želje po še bolj zelenem domačem mestu," je izpostavila predstavnica skupine Eva Žunec.

Meni, da bo spodbujanje okoljske zavesti najmlajših ključno oblikovalo človekovo prihodnost, tudi v boju proti podnebnim spremembam in dvigu kakovosti urbanega območja. Inovativne oblike urbanega vrtičkarstva in zasajevanje sadnih dreves se ji zdijo tudi odlična priložnost za popestritev vsakdana v vrtcu.

Ravnateljica vrtca Darja Jaušovec je povedala, da se v vrtcu trudijo del igrišča urediti v učilnico na prostem, kjer otroci lahko vidijo, čutijo in sodelujejo v naravnih procesih ter spremljajo rastline od brstenja do razvoja sadežev. Pri tem so veseli vsakršne pomoči in podpore.

Projekt Social(i)Makers od avgusta 2017 izvajata Skupnost občin Slovenije (SOS) in Ekonomski institut Maribor, pilotne aktivnosti v lokalnem okolju pa Fundacija Prizma. V različne delavnice družbenega inoviranja se je od junija lani vključilo 174 ljudi, skupina mladih ljubiteljev narave, ki jo predstavlja Eva Žunec, pa je zasnovano idejo prispevka k bolj zelenemu okolju in oblikovanju okoljske zavesti otrok ob podpori Fundacije Prizma uspela pripeljati tudi do uresničitve.

"V okviru pilotnih aktivnosti projekta Social(i)Makers smo v preteklih mesecih na različnih koncih Slovenije raziskovali družbene izzive lokalnega okolja in v okviru kreativnih delavnic iskali ideje za njihovo reševanje. Kot najbolj zanimiva in uporabna je bila izbrana ideja Rastemo že v vrtcu, katere namen je preko ozelenitve vrtca povečati okoljsko ozaveščenost najmlajših in prispevati k ohranjanju zelene Slovenije. Veseli nas, da lahko prve rezultate prenosa ideje v realnost vidimo že danes," je povedala predstavnica SOS Alja Babič.