c S

V Zdravstvenem domu za študente že petič cepilni dan

17.06.2020 09:18 Ljubljana, 17. junija (STA) - V Zdravstvenem domu za študente v Ljubljani danes pripravljajo že 5. cepilni dan. Ta je namenjen tako tistim, ki se še niso cepili proti okužbi z virusom HPV, kot tistim, ki bi s cepljenjem želeli nadaljevati. Brezplačno je za dekleta, rojena leta 1998 ali kasneje, ki se še niso cepile, za ostale pa je samoplačniško, so sporočili.

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljivo okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let.

Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Cepljenje je priporočljivo tako za dekleta kot za dečke, najbolje je cepljenje opraviti pred začetkom spolne aktivnosti. Trenutno je sicer brezplačno cepljenje na voljo za dekleta v 6. razredu osnovne šole.