c S

Začeli sta se bralni akciji Poletavci in NajPoletavci za mlade

12.06.2020 09:14 Ljubljana, 12. junija (STA) - Začelo se je obdobje trimesečnega branja za mlade v akcijah Poletavci in NajPoletavci, v okviru katerih lahko sodelujejo do 10. septembra. V času poletnih počitnic so Poletavci lahko vsi, ki so stari od sedem do 12 let in radi berejo. Letos lahko kot NajPoletavci prvič sodelujejo tudi najstniki med 13. in 16. letom starosti.

Iz knjižnice Brežice so sporočili, da v poletnih mesecih tudi letos vabijo k branju otroke od sedmega do 12. leta starosti in najstnike do 16. leta. Nacionalna bralna akcija, pri kateri otroci 30 dni berejo pol ure na dan, mladi pa tri obsežnejše knjige, je znana pod imenom Poletavci - poletni bralci oz. NajPoletavci. Akciji, ki letos teče že 10. leto, se lahko pridružijo otroci in mladi v 16 splošnih knjižnicah po vsej Sloveniji.

Na spletni strani akcije piše, naj si otroci med poletnimi počitnicami izberejo 30 dni in berejo 30 minut na dan. Prebrano zapisujejo v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da je otrok res bral. Svoje podatke nato vpišejo na hrbtno stran seznama in ga najkasneje do 10. septembra osebno oddajo v knjižnici, ki jo obiskujejo, ali ga knjižnici pošljejo po pošti ali na njihov e-naslov, lahko pa ga preslikajo in oddajo tudi na spletni strani Poletavcev.

Mladi lahko berejo karkoli: knjige, stripe, časopisne članke, revije, recepte itd., dnevi branja pa ni potrebno, da so zaporedni. Na spletni strani akcije so v pomoč navedli knjige za začetno, osnovno in napredno branje.

Konec septembra Poletavce vabijo tudi na zaključno prireditev, kjer bodo prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju. Glavna nagrada za sedem- do 12-letnike je šotor, za starejše bralnik.

Projekt, čigar nosilka je Mestna knjižnica Ljubljana, je dobil priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.