c S

ZPMS bo otroke tudi letos peljala na brezplačne počitnice

08.06.2020 19:01 Ljubljana, 08. junija (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) bo tudi letos z akcijo Pomežik soncu pomagala čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. Letošnje počitnice bodo zaradi zdaj že končane epidemije koronavirusa za otroke še posebej dragocene, so v sporočilu za javnost zapisali na zvezi.

Na zvezi prijateljev mladine ocenjujejo, da v Sloveniji živi 45.000 otrok pod pragom revščine, z epidemijo pa se je ta številka zagotovo povečala. Pri tem niso pozabili na otroke s posebnimi potrebami. Takih je po oceni zveze v državi vsaj 20.000. "Ker je skrb zanje spet povezana z višjimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančnimi stiskami. Socialno ogroženi otroci in vsi ostali si bodo letos še posebej zaslužili počitnice," so opozorili.

Cilj programa Pomežik soncu je omogočiti otrokom iz socialno ogroženih družin popolnoma brezplačne, sproščujoče, aktivne in varne počitnice. Otroke pri tem vključijo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Lani so na počitnice peljali rekordnih 11.838 otrok. "Številka je velika, žal pa je še vedno velika tudi številka otrok, ki živi pod pragom revščine," so pri tem opozorili.

Počitnice otrokom verjetno pomenijo vse, meni generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna. "Nekateri otroci se z našimi letovanji prvič oddaljijo od svojega okolja, ki mu ne zagotavlja vsega, kar bi potreboval. Čas epidemije je stiske otrok v tem smislu zagotovo še poglobil. Na letovanju bodo ti otroci stkali nove prijateljske vezi, na nek način se ponovno socializirali. Vsekakor je nekaj najlepšega, ko vidiš, da otroci uživajo," besede Krašne povzema sporočilo za javnost.

Podjetje OMV Slovenija je ZPMS in programu Pomežik soncu doniralo več kot 8,5 milijonov točk zvestobe in tako že tretje leto zapored številnim otrokom omogočilo letovanje otrok. Denar pa je še vedno mogoče donirati, in sicer s poslanim sms sporočilom POMEZIK5 na 1919.