c S

Mesta v programih počitniškega varstva za otroke večinoma zasedena po nekaj minutah

04.06.2020 12:07 Ljubljana, 04. junija (STA) - Prosta mesta za počitniška varstva, ki jih subvencionira Mestna občina Ljubljana, so bila po besedah posameznih izvajalcev programov zasedena že v nekaj minutah po odprtju prijav. Varstva so sicer namenjena otrokom od 1. do 5. razreda osnovnih šol, ki imajo v Ljubljani stalno prebivališče, je zapisano na spletni strani občine.

Programi so namenjeni tudi otrokom, ki živijo v študentskih domovih v Ljubljani in tam sicer nimajo stalnega prebivališča, vendar le v primeru, da obiskujejo ljubljanske osnovne šole. Vsak otrok je lahko v varstvo vključen največ dva tedna.

Letos je na voljo 18 programov poletnega počitniškega varstva. Cene za varstvo so različne, najvišja znaša šest evrov na dan. V vsakem programu imajo izvajalci na voljo tudi mesta za socialno ogrožene. Za njih je varstvo v celoti brezplačno.

Brezplačno varstvo za vse pa je ponudila Socialna akademija, kjer je bilo na voljo 75 mest, a so bila vsa zasedena že po nekaj minutah. Iz akademije so sporočili, da so prosta sicer še mesta za socialno ogrožene otroke. A jih bodo v primeru, da se ta ne bodo zapolnila v 14 dneh, ponudili tudi ostalim, saj je zanimanje še vedno veliko. Socialna akademija namreč v letošnjem programu nudi različne zanimive dejavnosti, ki vključujejo spoznavanje novinarskega dela, na voljo pa bo tudi rekreacija in ostale ustvarjalne igre.

Tudi na spletni strani Mestne zveze prijateljev Mladine je še vedno možna prijava za dva termina v mesecu avgustu. Za ostale, ki so sicer že zasedeni, pa se lahko starši kljub temu še vedno prijavijo. Ob morebitni sprostitvi mest je tako še možen vpis otroka v varstvo, trenutno pa na čakalni vrsti ni prijavljen še nihče.

Iz organizacije so sporočili, da bodo otrokom letos nudili ustvarjalne delavnice, socialne igre, športne olimpijade in pohode. "Po navadi gremo vsako leto enkrat na teden v kino, enkrat na ladjico," so povedali. Letos bo sicer treba dejavnosti prilagajati epidemiološki situaciji, a si izvajalci vseeno želijo izvesti sproščen in počitniški program. "Da je čim več sprostitvenih dejavnosti, kjer ne dobivajo navodila kaj morajo narediti, ampak da ta čas, ko so končno skupaj, izkoristijo za svoje igre," so povedali.

Vsa mesta pa so zasedena v Centru za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca Ljubljana, kjer so sporočili, da so bili zasedeni v "petih, desetih minutah". Podobno so zatrdili v Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, kjer so imeli 75 razpoložljivih mest. Tudi tam je bilo zanimanja za mesta za socialno ogrožene nekoliko manj. Če bi ga bilo več, bi tovrstnih mest odprli še več, so povedali.

Zasedenost je polna tudi v zavodu za izobraževanje in umetniško ustvarjanje Dagiba, kjer so za STA sporočili, da so se najprej zapolnili termini v osrčju dopustov, na začetku in koncu počitnic.