c S

Vrata odprla tudi šola s posebnim programom Jarše

25.05.2020 19:12 Ljubljana, 25. maja (STA) - Pouk za osnovnošolce s posebnimi potrebami je sicer stekel že 18. maja, danes pa je vrata odprl še šolski oddelek centra Janeza Levca v Jaršah v Ljubljani. "Dan je minil brez večjih težav, vse je potekalo mirno, otroci so se razveselili ponovnega prihoda v šolo, občutki so bili zelo lepi," je dejala vodja šole Nataša Blaj.

"Vse je potekalo mirno z nasmehom, z upoštevanjem varnostne razdalje. Da so zagotovili to razdaljo pri mizah so kosila v jedilnici delili štirikrat," je za STA pojasnila Blajeva. Poudarila je, da v šoli, ki jo obiskuje nekaj čez sto učencev od prve do šeste razvojne stopnje, upoštevajo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar vključuje protokol prihoda v šolo, prevzem učencev in razpored po matičnih učilnicah z upoštevanjem razdalje in razkuževanjem rok.

"Starši, ki so svoje otroke danes pripeljali v šolo, so obvezno imeli zaščitne maske, prinesli so tudi pripravljeno izjavo, da je otrok zdrav. Potem so učenci z razredniki bili pri pouku, čim več tudi zunaj na sprehodih in na igrišču," je dejala Blajeva, ki obžaluje, da se pouka ni udeležilo več učencev.

V šolo je namreč prišla malo več kot polovica učencev, okoli 50. Šola pokriva velik šolski okoliš, nima šolskega avtobusa in za prevoze otrok z različnih koncev Ljubljane in primestnih občin koristi taksi prevoze. Ti pa še niso dobili zelene luči od NIJZ, kar po njenih besedah pomeni, da precej učencev ostaja doma. Pouk lahko namreč zdaj obiskujejo le tisti, ki jih starši pripeljejo. Blajeva je ob tem izrazila upanje v skorajšnjo sprostitev taksi prevozov.

Sicer pa se za učence, ki so ostali doma, nadaljuje šolanje na daljavo. Ta je od samega začetka po njenih navedbah potekal izjemno dobro in nad pričakovanji. "Prej si nismo mogli niti zamisliti, da bi se naši učenci, ker imajo velike težave pri komunikaciji, lahko vključevali na tak način. Bili smo prijetno presenečeni in sodelovanje med učitelji, učenci in starši je potekalo v večini primerov izjemno dobro," je še dodala Blajeva.

Oddelke vzgoje in izobraževanja v Jaršah obiskujejo otroci in mladostniki z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, mnogi s sopojavnostjo avtizma, gibalne oviranosti in drugih težav. Učenci so vključeni v posebni program vzgoje in izobraževanja. V okviru Centra Janeza Levca med drugim delujeta tudi osnovni šoli s prilagojenim programom Levstikov trg in Dečkova, kjer že teden dni poteka pouk za učence prve triade.