c S

Vrnitev ostalih v šolo odvisna od ukrepov NIJZ

25.05.2020 19:08 Ljubljana, 25. maja (STA) - V šolske klopi so se danes vrnili tudi devetošolci. "Večina šol se je dobro pripravila, zagotovljeno je varno okolje za vse, ki so prišli v šolo," je dejal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Vrnitev ostalih učencev v šolo je odvisna od ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), podrobnosti pa naj bi dorekli danes ali v torek.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil direktor Zavoda RS za šolstvo Logaj, je število vključenih v vrtce in šole maksimalno število, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. "Delo v skupinah, ki so manjše od oddelkov, je nemogoče organizirati za več učencev in dijakov ob predpostavki sedaj določenih normativov," je dejal.

Po Logajevih besedah le izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev, ki so zastavljeni za šolo. Treba je tudi ugotoviti morebitne primanjkljaje pri posameznih vsebinah, ki so nastali pri izobraževanju na daljavo. Učenci in dijaki lahko po njegovem prepričanju sicer te primanjkljaje nadoknadijo.

V zvezi z vrnitvijo preostalih v šolo Logaj pričakuje, da bodo to dorekli na skupnem sestanku s predstavniki NIJZ in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predvidoma danes ali v torek. "Ob delitvi oddelkov v skupine, ni možno več šolati učencev, edino, če se bodo nekateri ukrepi sprostili," je jasen Logaj.

Sicer pa delo v 1., 2. in 3. razredu na podlagi navodil NIJZ po njegovih besedah poteka normalno, saj so se šole zelo uspešno pripravile na vrnitev učencev. Ob vrnitvi devetošolcev pa je opozoril, da se na podlagi priporočil NIJZ pojavljajo težave glede kadrov in prehajanja učencev med učilnicami.

"Trenutno je v procesu izobraževanja na daljavo od 4. do 8. razreda ter v 1., 2. in 3. letniku srednjih šol in gimnazij več kot polovica vseh učencev," je poudaril in razkril, da se na daljavo izobražuje več kot 150.000 učencev in dijakov. 110.000 pa jih je v preteklih tednih prišlo v šolo. Sicer pa osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje poteka v 918 šolah in njihovih podružnicah. Letos je osnovnošolcev več kot 186.000, srednješolcev pa več kot 73.000.

Kljub temu do konca leta po Logajevih besedah ne bo mogoče realizirati celotnega razširjenega programa, ekskurzije in tudi delov rednega programa, ki je bil načrtovan v tem šolskem letu, kot je šola v naravi. Sicer pa je zdaj pomembno, da dijaki dobijo priložnost popravljanja ocen, v nekaterih tudi pridobivanja ocen, kar bo pripomoglo k bolj umirjenemu zaključevanju ocen in zaključku šolskega leta. Prav tako je po njegovih besedah pomembna vzpostavitev socialnih stikov. "Namreč ugotovljeno je, da virtualna interakcija ne more nadomestiti stikov v živo in neposredne komunikacije med učitelji in učenci in tudi med samimi učenci, " je opomnil.

Sicer se je zavod za celovito sliko o izobraževanju na daljavo po njegovih besedah lotil obsežene raziskave, s katero želijo ugotoviti, kako so učitelji in ravnatelji doživljali pedagoško vodenje in medsebojno sodelovanje in izkušnje učencev s poučevanjem in učenjem na daljavo. Prve rezultate bi lahko predstavili konec junija.

To bo po Logajevih besedah tudi izhodišče za delo v novem šolskem letu in za načrtovanje aktivnosti za usposabljanja strokovnih delavcev kot samega procesa vzgoje in izobraževanja.

Poudaril je, je trenutno v vrtcih 56 odstotkov vpisanih otrok, kar pomeni, da jih je 38.000 v varstvu pri starših, starih starših in so vpisani v vrtce. Zato so razmisleki o odpiranju novega šolskega prostora po njegovem mnenju nujno potrebni.

Predšolske dejavnosti v vrtcih izvajajo v več kot 1000 enotah vrtcev. Ob pogojih običajnega delovanja je v slovenskih vrtcih 82 odstotkov vseh otrok od enega do petih let, kar pomeni 87.000, je dejal Logaj.

Z dosedanjim potekom vračanja otrok v šole je zadovoljna tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot je danes v državnem zboru dejala v odgovoru na poslansko vprašanje Aljaža Kovačiča iz LMŠ, je v tem času veliko časa namenila osebnim obiskom v osnovnih in srednjih šolah, zato lahko zagotovi, da učitelji, ravnatelji in vzgojitelji sicer zahtevno delo opravljajo profesionalno, predano in srčno.

Potrdila je, da potekajo pogovori o tem, da bi glede na ugodne epidemiološke razmere smernice še nekoliko omehčali, tudi z vidika ponovne opredelitve socialne distance. Če bodo s strani pristojnih dobili zeleno luč, bodo v skladu s tem pripravili ustrezne predloge, je pojasnila.