c S

Smernice in navodila za postopno odpiranje šol in vrtcev bodo znani do četrtka

30.04.2020 21:22 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na odboru za izobraževanje povedala, da trenutno pripravljajo pedagoške smernice in zdravstvena navodila, kako izvajati delovni proces, ko bodo šole in vrtci znova odprti. Želijo namreč zagotoviti, da bi vse potekalo brez zapletov in varno. Smernice in navodila bodo šole prejele do četrtka.

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino se je namreč danes na zahtevo poslancev LMŠ sestal na nujni seji. Zahtevali so jo, ker ocenjujejo, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport šolam pri pouku na daljavo od vsega začetka dajalo pomanjkljive usmeritve.

Po besedah Aljaža Kovačiča so tudi prepričani, da bi moralo imeti ministrstvo več scenarijev postopnega odpiranja šol in vrtcev, namesto tega pa smo, kot je dejal, dnevno deležni različnih in nasprotujočih si izjav odgovornih. Ministrstvo bi moralo pripraviti tudi podrobne varnostne protokole za ponovno odprtje šol, je menil.

Ministrica Kustečeva je odgovorila, da so pedagoške smernice in zdravstvena navodila, ki jih bo treba upoštevati pri ponovnem postopnem odprtju šol in vrtcev, v pripravi. "Ne moremo pa tega narediti tako hitro, če želimo zagotoviti, da bo sistem deloval in bo varen," je dejala.

Vse protokole bodo po besedah ministrice uskladili z vsemi, ko so vključeni v vzgojno-izobraževalni sistem (naslednji skupni sestanek o tem bo v ponedeljek), šole pa bodo smernice in navodila glede pouka in mature prejele najpozneje do četrtka.

Načrt postopnega odpiranja šol in vrtcev, ki je bil predstavljen po sredini seji vlade, po njenih besedah sicer velja pod pogojem, da zdravstvena slika ostane takšna, kot je trenutno. Ob vrnitvi učencev v šole bodo po njenih besedah potrebne številne omejitve - od tega, koliko otrok bo v razredih, do tega kako razporediti delovne obveznosti zaposlenih.

Razrede bo treba po besedah ministrice verjetno razpoloviti ali dati celo na tri dele in aktivirati dodatne učitelje. Določeno selekcijo bo treba narediti tudi v vrtcih. Glede slednjih je ministrica danes za TV Slovenija povedala, da bodo najverjetneje potrebna potrdila delodajalcev, da je varstvo otroka nujno potrebno.

Pomemben vidik pri postopnem odpiranju šol in vrtcev je zdravstveni, je na odboru povedala Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ministrstvo za zdravje je zato po njenih besedah razširjeni strokovni kolegij na področju pediatrije in s področju dela zaprosilo, da ta merila opredelijo. "Na voljo bodo v ponedeljek, nato pa bo možno ugotoviti, kdo se lahko vrne v šolo, kdo pa bo še naprej doma," je dejala.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je zavrnil pozive, naj se predstavi različne scenarije rahljanja ukrepov. Če bi to naredili, bi bilo to vsaj za tiste, ki bodo opravljali maturo, škodljivo, saj bi jih le begalo, je dejal. Je pa ministrstvo po njegovih besedah te scenarije pripravilo že marca.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, dijaških domov in višjih šol Nives Počkar je povedala, da so z ministrstvom v zadnjem času, ko je stekla intenzivna komunikacija med njimi, uskladili kar nekaj odprtih vprašanj, odprto pa ostaja predvsem vprašanje, kaj bo z javnim prevozom, saj prevoza dijakov ne morejo naprtiti staršem. Predstavnik ministrstva za infrastrukturo Bojan Žlender je povedal, da je dogovor, da javni promet steče teden dni, preden bi znova odprli šole. Tako naj bi predvidoma stekel 11. maja.

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je pozval, naj ministrstvo zaposlene pravočasno seznani s tem, kdaj in kako bo stekel pouk, da se lahko pravočasno pripravijo. "Ker če se bo to zgodilo zadnji trenutek, bo katastrofa," je dejal. K temu je pozvala tudi Maja Kalin iz Dijaške organizacije Slovenije, ki nasploh meni, da so bili dijaki do zdaj preslabo obveščeni o tem, kaj bo s poukom in maturo.

V popoldanski poslanski razpravi so predvsem opozicijski člani odbora izražali željo, da bi jih ministrstvo v prihodnje bolj redno in celovito obveščalo, kakšne ukrepe namerava sprejemati in po kakšnem protokolu se bodi otroci vračali v šole in vrtce. Na drugi strani so poslanci koalicije opozarjali, da so razmere posebne in da vsega ni mogoče napovedati in predvideti vnaprej.

So se pa na koncu člani odbora poenotili v skupni podpori dvema sklepoma LMŠ. S prvim je odbor ministrstvo pozval, naj posreduje jasna navodila, kako za tiste, ki se bodo vrnili v šole, zagotoviti kakovosten in varen potek pouka. Z drugim pa je odbor ministrstvo pozval, naj starše, ki se bodo morali vrniti na delovno mesto, seznani z možnimi načini varstva.

Soglasno podporo je dobil tudi predlagani sklep koalicije, naj ministrstvo pripravi podrobno analizo izobraževanja na daljavo in z njo odbor seznani do 30. maja.