c S

NIJZ z navodili za obisk muzejev, galerij in knjigarn

29.04.2020 19:58 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Po prvomajskih praznikih se v sklopu omilitve ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa odpirajo tudi muzeji in galerije. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila za obisk. Med najpomembnejšimi je določilo, da morajo ponudniki storitve za posameznika zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora.

Za zaposlene in obiskovalce bo obvezno nošenje zaščitne maske ter razkuževanje rok. Vstop za osebe z okužbo dihal je prepovedan. Podobno kot v trgovinah, bo vstop posamičen in obiskovalci bodo morali pred vhodom počakati, da bo v posameznem muzeju ali galeriji vnovič dovolj prostora za obisk.

NIJZ muzejem in galerijam naroča, da za obiskovalce pripravijo smer ogleda, če je to izvedljivo, naj bo smer krožna. Tudi tukaj velja spoštovanje minimalne medsebojne razdalje dveh metrov. Obenem upravljavcem svetujejo, da v času epidemije ostanejo zaprti oddelki oz. razstavišča z interaktivnimi prikazi.

Ob ostalih splošnih zaščitnih ukrepih je tudi v teh ustanovah obvezno razkuževanje in čiščenje prostorov. Blagajne naj se zaščitijo z zaščitnimi pregradami in NIJZ svetuje brezstični način plačevanja in razkuževanje tipk POS terminala.

Z delovanjem pa so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Tudi preko papirja so okužbe namreč možne. Kot pišejo na NIJZ, po do zdaj znanih podatkih virus na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi tri ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci, štiri dni, na gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, sedem dni. Kupci naj kupljeno blago zato začnejo doma uporabljati šele po preteku toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi, saj je posamezen papirnat izdelek lahko listal ali si ogledoval okužen kupec, plastične in podobne izdelke pa naj razkužijo.

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.

Muzeji in galerije bodo obiskovalcem odpirali svoja vrata od torka, splošne knjižnice od ponedeljka. V Narodni in univerzitetni knjižnici pa bo izposoja gradiva mogoča že v četrtek.