c S

Mariborska univerza bo tudi v prihodnje razvijala študij na daljavo

26.04.2020 12:31 Maribor, 26. aprila (STA) - Na Univerzi v Mariboru po enem mesecu študija na daljavo ocenjujejo, da ta poteka uspešno, za kar gre zahvala tako profesorjem kot študentom, ki se v velikem številu odgovorno in zavzeto udeležujejo pedagoškega procesa na daljavo. Obenem ugotavljajo, da je takšno šolanje mogoče izboljšati, zato bodo v prihodnje temu namenili več pozornosti.

Sistem za začasno poučevanje na daljavo zaradi epidemije novega koronavirusa so na mariborski univerzi vzpostavili v samo nekaj dneh za vseh 17 fakultet. "Po eni strani je to rezultat predhodno dobro pripravljene infrastrukture, po drugi strani pa odličnega dela posameznikov in služb, ki so bile vključene v proces vzpostavitve. Pomemben del pri uspešnem zagonu so prispevali tudi IKT koordinatorji na fakultetah ter seveda profesorji in študenti z uporabo predvidenih rešitev," so za STA povedali na rektoratu univerze.

Po enomesečnem obdobju ugotavljajo, da so tako visokošolski učitelji kot študentje večinoma zadovoljni z izvedbo ter uporabo orodij za študij na daljavo. Vodstva posameznih fakultet redno obveščajo vodstvo univerze o poteku pedagoškega procesa in morebitnih težavah, posredujejo pa tudi predloge možnih izboljšav, ki jih vodstvo univerze ne namerava spregledati.

"Ker smo v času, ko veljajo interventni ukrepi, ugotovili, da je mogoče področje študija na daljavo na univerzi izboljšati, smo v načrtu izobraževalne dejavnosti 2021-2024 namenili velik del študijske dejavnosti razvoju in uveljavitvi študija na daljavo na univerzi," so povedali.

Med drugim ugotavljajo, da trenutno nimajo ustreznih rešitev, s katerimi bi lahko izvedbo razširili na preverjanje in ocenjevanje znanja na daljavo, ki bi zagotovilo ustrezno kakovost takšnega načina preverjanja znanja in varovanje osebnih podatkov.

Za pripravo možnosti izvedb izpitov na daljavo je bila sicer v okviru rektorske konference imenovana delovna skupina, ki pripravlja rešitve, prav tako se s tem področjem ukvarja Računalniški center Univerze v Mariboru, da bi lahko fakultetam ponudili čim več možnih rešitev.

Senat univerze je v trenutnih razmerah zaradi covida-19 podelil visokošolskim učiteljem pristojnost za prilagoditev pedagoškega procesa v okviru akreditiranih učnih enot na način, da se s študenti prilagojeno izvede čim več kontaktnih ur, ki so predvidene s predmetnikom, in sicer ob upoštevanju doseganja učnih izidov in kompetenc. Pedagoški proces poteka v skladu z vnaprej določenim urnikom, ki ostaja enak tudi v času izvajanja interventnih ukrepov.

"Menimo, da pri izvedbi večine učnih enot na daljavo ne bo večjih zaostankov. Te pričakujemo pri učnih enotah, katerih narava dela je takšna, da v izrednih razmerah zaradi interventnih ukrepov njihova izvedba ni mogoča - npr. različne vrste praktičnega usposabljanja študentov, napotitev študenta v klinično, šolsko oz. drugo delovno okolje, izvedba nekaterih praktičnih kontaktnih ur, kot so npr. laboratorijske vaje na nekaterih članicah univerze," pravijo v rektoratu.

Senat univerze je sprejel tudi prilagojena navodila za zagovore zaključnih del na daljavo, kar pomeni, da je študentom v času trajanja interventnih ukrepov omogočeno tudi zaključevanje študija.

Pri odpiranju predavalnic bodo po napovedih sledili odločitvam vlade. "Vse zadeve so bile s strani organov Univerze v Mariboru pri nas izdane do preklica, tako da se bomo organizirali in ravnali tako, kot bodo navodila pristojnih, zaenkrat pa pristojno ministrstvo še ni podalo usmeritev za odprtje stavb univerze. Delovni proces bomo organizirali v skladu s prostorskimi možnosti, zaščitno opremo in razkužila imamo pripravljena," so napovedali.