c S

Laboratorijske in druge praktične vaje na univerzah zaenkrat le na daljavo

22.04.2020 10:08 Ljubljana/Maribor/Nova Gorica, 22. aprila (STA) - Ker se študijsko leto počasi izteka, poskušajo univerze izvesti čim več pedagoškega procesa na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

Ljubljanska univerza bo vse oblike praktičnega usposabljanja izvajala pod pogoji, ki so določeni s sklepom rektorja Igorja Papiča iz 15. aprila, a le, če bodo predhodno to omogočale uredbe vlade. "Želja članic je, da nadaljujemo s poučevanjem na daljavo vsepovsod, kjer lahko, ker ne želimo izpostavljati naših študentov. Kaj bomo lahko naredili pri laboratorijskih vajah, je pa seveda odvisno od postopnega ukinjanja ukrepov," je za STA povedal rektor.

Če bodo razmere dopuščale, bodo članice obvezne laboratorijske vaje izvajale po 3. maju. O tem, kako naj bi se uskladili z epidemiologi in virologi, so odgovorili, da na univerzi pod vodstvom dekana medicinske fakultete deluje strokovna skupina, ki je ves čas v stiku s ključnimi deležniki glede razmer v državi v času epidemije covida-19.

Praktično usposabljanje bo lahko potekalo kot individualno delo z mentorjem (raziskovalno delo, usposabljanje v simulacijskem okolju/učilnica) oz. individualno usposabljanje (npr. klinične vaje) v učnih ustanovah, če bo to v ustanovah možno. Druge oblike pouka bodo lahko potekale samo ob primerni zagotovitvi razdalje (najmanj 1,5 metra), doslednega umivanja oz. razkuževanja rok in ustrezni zaščitni opremi, prilagojeno glede na vrsto dejavnosti (zaščitna maska in podobno), so za STA sporočili z univerze.

Oseba, ki izvaja pouk, se bo morala posvetovati tudi z epidemiologom, upoštevati razkuževanje predmetov in površin, ko skupina zapusti prostor, prezračiti prostore in izvesti pouk v najkrajšem možnem času. Pred pričetkom pouka pa mora jasno opozoriti študente, da morajo v primeru simptomov in znakov akutne okužbe dihal ostati doma in se ravnati po znanih priporočilih.

Pred izvedbo pouka mora odgovorna oseba ponovno preveriti, da so vsi udeleženci zdravi, fakulteta pa mora izdelati ustrezne protokole za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom in zagotavljanje varnosti pred okužbo.

Po veljavnem sklepu je univerza učenje in oblike pouka, ki potekajo v večjih skupinah v učnih ustanovah, kot so bolnišnica, dom starejših občanov in razred, preložila do konca epidemije.

Pri preverjanju znanj in veščin se priporoča "online" izvedba ustnih izpitov in zagovorov zaključnih del oz. nadomestitev z drugimi oblikami pisnega preverjanja.

Tudi na Univerzi v Mariboru so fakultete že pripravile možnost izvedbe tako laboratorijskih vaj kot drugih praktičnih obveznosti na daljavo, in sicer s posnetki postopkov in drugimi alternativnimi oblikami izvedbe na daljavo. Najtežje bo seveda na fakultetah s področja naravoslovja, tehnike, medicine in zdravstvenih ved.

Delo bo po zagotovilih vodstva univerze v vsakem primeru organizirano tako, da bo varno. "Na Univerzi v Mariboru sledimo vsem varnostnim ukrepom, ki sta jih sprejela vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Tudi sedaj je za vsa dežurstva, ki potekajo, delo organizirano z zaščitno opremo, ki jo je nabavila univerza, ob upoštevanju vseh ostalih preventivnih ukrepov - varnostna razdalja, razkuževanje, razporejanje manjšega števila delavcev po pisarnah in podobno," so navedli.

Po enomesečnem obdobju ocenjujejo, da poteka študij na daljavo uspešno, za kar gre zahvala tako profesorjem kot tudi študentom, ki se v velikem številu odgovorno in zavzeto udeležujejo pedagoškega procesa na daljavo. Senat univerze je sprejel tudi prilagojena navodila za zagovore zaključnih del na daljavo, kar pomeni, da je študentom v času trajanja interventnih ukrepov omogočeno tudi zaključevanje študija.

Na Univerzi v Novi Gorici pravijo, da je še dovolj časa. "Do konca septembra je še daleč. V trenutni situaciji predvidevamo, da bomo laboratorijske vaje lahko izvedli normalno poleti ali v septembru pred začetkom novega akademskega leta," je za STA povedal rektor Danilo Zavrtanik.