c S

Predsednica društva ravnateljev srednjih šol opozorila na nejasnosti pri morebitni vrnitvi dijakov v šole za pripravo na maturo

18.04.2020 22:38 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Nives Počkar iz društva ravnateljev srednjih šol je glede napovedi o morebitni predčasni vrnitvi dijakov 4. letnikov v šole zaradi priprave na maturo opozorila na številna odprta vprašanja. Pravi, da ni jasno, kdo jim bo zagotovil zaščitno opremo, kako bodo prišli v šole, če ne bo javnega prevoza, in kaj z dijaki iz dijaških domov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč na današnji novinarski konferenci napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih glede na aktualne zdravstvene razmere odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. "Če in kako bo to možno, bodo skupaj z vodstvi gimnazij nemudoma in pravočasno obveščeni," je pojasnila.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, dijaških domov in višjih šol Nives Počkar pa je za Televizijo Slovenija opozorila, da gre pri tem za kup odprtih vprašanj, ki jih bodo lahko reševali, ko bodo kar koli o tem bolj natančno vedeli in ko jih bo ministrica vključila v razgovore na praktični ravni o izvedbi.

Po besedah Počkarjeve gre za to, kakšna navodila bodo dobili, kdo jim bo omogočil zaščitno opremo, kakšen bo protokol. Prav tako se je treba dogovoriti, kako bodo poskrbeli za dijake, ki bivajo v dijaških domovih, in kako bodo dijaki prišli v šole, če ne bo javnega prevoza.

Kot je predsednica društva pojasnila za POP TV, imajo na ministrstvu prvi sestanek na to temo v sredo, na njem pričakuje, da bodo ugotovili, "kje smo in kakšne rešitve imajo pripravljene".

Glede nekaterih kritik o nespremenjenem obsegu mature, pri katerem ministrstvo vztraja, je Počkarjeva pojasnila, da je njej najbolj pomembno, da delajo v prid dijakom. Lahko bi maturo skrajšali in obdržali le pisni del, toda nekateri dijaki so močnejši na ustnem delu, je pojasnila. "To je vprašanje stroke in enoznačnega odgovora ni, dokler se med seboj odkrito ne pomenimo in rečemo bobu bob," je dodala.

Dijak Timotej Klinc iz Dijaške organizacije Slovenije, ki je ministrici poslal tudi javno pismo, pa meni, da bi bila kakršnakoli sprememba obsega pri maturi boljša kot to, kar je predvideno zdaj. Ob tem je opozoril, da dijaki niso v enakopravnem položaju med sabo, kaj šele v primerjavi s preteklimi generacijami.

Na vprašanje, ali bi bilo nesprejemljivo, da mature letos pač ne bi bilo, je Počkarjeva za Televizijo Slovenija odgovorila, da matura sicer predstavlja zaključek izobraževanja, a za ta del "najbrž nekih hudih težav ne bi bilo". A v našem sistemu je matura vezana na fakulteto in matura vpliva na sprejem na fakulteto. "Če bi se bile naše fakultete pripravljene in sposobne tako hitro organizirati in narediti sprejemne izpite, da bi mi opustili maturo, bi bilo to idealno. Se pa močno sprašujem, če je to možno narediti v tako kratkem času," je dejala.