c S

Cankar za maturante na Televiziji Slovenija

10.04.2020 15:57 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Televizija Slovenija bo za pomoč maturantkam in maturantom pri pripravi na esej iz slovenščine v naslednjih tednih v program umestila Cankarjeva dela. Ciklus filmov, namenjenih letošnjim maturantom, bo na ogled na TV Slovenija 2, je zapisano na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Filmi bodo na sporedu ob 21. uri.

S predvajanjem dokumentarno-igranega filma z naslovom Cankar se bo ciklus začel bodo v sredo, 15. aprila. Film približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, obenem pa odpira vprašanje, kako se je v dobrem stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju. Veličasten opus romanov, povesti, črtic, pesmi, esejev, političnih govorov, člankov in pisem ponuja široko polje interpretacij.

22. aprila bo na vrsti televizijska priredba gledališke predstave Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki se uvršča v sam vrh Cankarjeve dramatike. Bistveno sporočilo besedila je že v samem naslovu. Pohujšanje je Cankarjeva umetnost, ki kvari in pohujšuje šentflorjansko dolino - slovensko domovino, ki se ponaša z navidezno čednostjo, čistunstvom, za katerim se skriva marsikaj nečistega in nečednega. 29. aprila sledijo Hlapci kot ena najbolj odmevnih in brezčasnih Cankarjevih dram.

Šestega maja bodo predvajali dokumentarni film Lepa Vida ali film o hrepenenju, ki velja za enega največjih ohranjenih slovenskih folklornih izročil in mitoloških motivov, ki se je ohranil v ljudski baladi, 13. maja pa še dokumentarec Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja. V filmu se odkriva življenje in konec, nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja.

Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura po navedbah komisije za splošno maturo pri Državnem izpitnem centru stekli 30. maja. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine, ki bi ga morali pisati 5. maja, pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.