c S

Organizacije s področja mladih za več pomoči mladim v času epidemije

10.04.2020 13:35 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Po mnenju organizacij s področja mladih vladni ukrepi za manjše posledice krize zaradi epidemije ne naslovijo dobro izzivov, pred katerimi so denimo prekarci in mladi. Novi zakon za lajšanje posledic krize naj med drugim za upravičence do študentskega dela predvidi mesečno nadomestilo, dodatek za študente pa naj bo za vse študente, menijo.

Mesečno nadomestilo upravičencem do opravljanja študentskega dela, ki so v preteklih 12 mesecih opravljali študentsko delo, naj bo v višini 80 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka, so na današnji spletni novinarski konferenci predlagali Mladinski svet Slovenije, Raziskovalni inštitut 8. marec, Sindikat Mladi plus in Študentska organizacija Slovenije.

Dodatek za študente naj bo po njihovem predlogu izplačan tudi izrednim študentom, slovenskim študentom, ki študirajo v tujini, in tujim študentom. Dodatno pa naj se opredeli tudi dodatek za študente s posebnimi potrebami, pozivajo. Prav tako je treba po njihovi oceni ob vseh obstoječih dodatkih predvideti tudi dodaten dodatek za študentske oz. mlade družine

Nadalje se zavzemajo za izboljšanje ukrepov glede subvencionirane študentske prehrane. Obstoječim lokalom, ki v sistemu ne nudijo dostave, naj se to omogoči. Družinam s šolarji in dijaki, ki v času pouka na daljavo ne prejemajo subvencionirane malice ali kosila, pa naj se po njihovem pozivu zagotovi ustrezno nadomestilo.

Vladi predlagajo tudi ukrepe za reševanje stanovanjske problematike mladih. Mladim v najemniških stanovanjih na trgu naj se tako pomaga z zamrznitvijo najemnin za čas epidemije ali z dodatkom za študente, ki bi z najemno pogodbo izkazali stroške za najem. Študenti v študentskih domovih pa naj bodo za čas epidemije oproščeni plačevanja vseh stroškov za dom.

Dijaki, vajenci in študenti, ki morajo opravljati praktična usposabljanja ali prakse, naj bodo oproščeni tega dela, da bi tako zavarovali njihovo zdravje v času epidemije. Klub temu pa naj jim bodo praktična usposabljanja priznana kot opravljena, predlagajo.

Fakultete, univerze in vlada naj odpišejo dolgove vsem študentom, ki se izobražujejo prek izrednega študija, prav tako pa naj jim do konca študijskega leta ne zaračunavajo stroškov izpitov, zagovorov in drugih obveznosti, ki prinašajo finančno breme.

Za študente in mlade, ki pomagajo pri obvladovanju epidemije, naj se opredeli krizni dodatek za izpostavljenost, univerzalni mesečni dohodek naj se predvidi tudi za tiste, ki delajo na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb, dokazovanje izpadlega dohodka pri prošnji za ta dohodek pa naj temelji na primerjavi s povprečjem leta 2019.

Med upravičenci do pomoči morajo biti nenazadnje tudi mame in očetje, ki so sprejeli možnost za uveljavljanje dela s polovičnim delovnim časom do dopolnjenega tretjega leta prvega otroka in do dopolnjenega šestega leta drugega otroka, navajajo omenjene organizacije.