c S

Ljubitelji družboslovnih strok pozivajo ŠOS, naj v času krize pomaga študentom

08.04.2020 21:38 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ljubitelji družboslovnih strok so skupaj s štirinajstimi preostalimi društvi, gibanji in organizacijami na Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) naslovili poziv, naj v času epidemije novega koronavirusa sama pomaga študentom ter naj pri tem ne čaka države. Med drugim so ji očitali tudi neodzivnost in ignoranco ter podali rešitve, kako naj ukrepa.

V javnem pozivu so zapisali, da se z določenimi predlogi, s katerimi se je ŠOS odzvala na vladne ukrepe sicer strinjajo, vendar ji predlagajo, naj pri tem "ne čaka na državo".

ŠOS so očitali neodzivnost in ignoranco, saj "do sedaj še niso pokazali nobene iniciative, da bi sami zagotovili sredstva za preživetje socialno ogroženim študentom", kljub temu, da se v javnosti pojavljajo določene pobude in predlogi. "A ne zato, ker si tega ne bi želeli, ampak ker naj to ne bi bilo v njihovi moči," so zapisali.

ŠOS svoje ravnanje po njihovi oceni tako "opravičuje z izgovorom izpada prihodkov (iz študentskega dela), ki ji tako bojda onemogoča kakršnokoli posredovanje".

Pisci poziva tako predlagajo, naj ŠOS v primeru pomanjkanja že obstoječih finančnih sredstev najame premostitveno posojilo, s katerim bi pomagala preživeti socialno ogroženim študentom. Pri tem naj bodo sredstva prerazporejena kar se da pravično in transparentno, navajajo.

Sicer ocenjujejo, da ima ŠOS več možnosti, preko katerih bi lahko zagotovila potrebna sredstva za ogrožene. Navajajo, da ŠOS prejema posebno državno kompenzacijo, kar pomeni, da ne glede na obseg študentskega dela ne bo ostala brez sredstev. Poleg tega imajo študentska organizacija po oceni Ljubiteljev družboslovnih strok in ostalih podpisnikov tudi "sama zagotovo kar nekaj rezerv na račun prekinjenih projektov", ki so zaradi trenutne situacije neizvedljivi.

Pišejo tudi, da je financiranje študentskih organizacij zagotovljeno z zakonom, zato imajo te možnost najeti ugodna kratkoročna posojila. Študentskim organizacijam očitajo, da so bila v preteklosti takšna posojila že pripravljena najemati, tudi za sporne projekte. Zato so prepričani, da bi ga lahko najeli tudi sedaj, ko gre za dobrodbit študentov.

Menijo, da je dolžnost ŠOS, da poskrbi za tiste dijake in študente, ki potrebujejo pomoč. Treba je poskrbeti za ustrezno porazdelitev sredstev med študente, opozarjajo. "Česar ni storila vlada, lahko tako sedaj popravi ŠOS," so še zapisali.

Med podpisniki poziva so tudi Akademski kolegij študentom, Danes je nov Dan, inštitut za druga vprašanja, Društvo Iskra, Društvo Socioklub, Inštitut 8. marec, Študentska lupa in Sindikat Mladi Plus.