c S

V zasebnih šolah pričakujejo čim prejšnjo izvršitev ustavne odločbe o 100-odstotnem financiranju obveznega programa

07.04.2020 21:07 Ljubljana, 07. aprila (STA) - V zasebni Osnovni šoli montessori in civilni iniciativi Združeni starši pričakujejo čim prejšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča o 100-odstotnem financiranju obveznega programa v zasebnih osnovnih šolah. Na ministrstvu za izobraževanje odločbo še proučujejo. Prav tako je še ne komentira eden izmed pobudnikov ustavne presoje, Anton Kokalj.

Ravnatelj Osnovne šole montessori Pavel Demšar je za STA povedal, da je ustavno sodišče z odločbo o polnem financiranju obveznega programa v zasebnih osnovnih šolah samo potrdilo za nekatere sporno odločitev ustavnega sodišča iz leta 2014. "Tukaj gre za isto stališče, da mora biti obvezni program polno financiran in da je skrajni čas, da se to izvede," je dejal Demšar. Ta tako pričakuje, da bo ustavna odločba izvršena čim prej.

Kar zadeva financiranje dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ki so trenutno financirani 85-odstotno, pa je ocenil, da je sodišče relativno dolgo odločalo o stvari, ki je bila sicer prednostna, tako da si "morajo vzeti malo več časa", da to proučijo.

Tudi Marko Balažic iz civilne iniciative Združeni starši meni, da je ustavno sodišče z najnovejšo odločbo jasno potrdilo kršitev ustave, na kar so starši opozarjali že vsa leta. "Upamo, da je zakonodajalec to slišal in bo to odločbo ustavnega sodišča čim prej uresničil," je dejal za STA. Se je pa vprašal, kako to, da zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ni neskladen z ustavo v delu, ki se nanaša na javno financiranje dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Omenjeni del javnoveljavnega programa država sicer trenutno financira 85-odstotno.

Prav tako ni jasno, zakaj trenutne določbe zakona, ki določa 85-odstotno financiranje javnoveljavnega programa (tako obveznega kot razširjenega dela) v zasebnih osnovnih šolah ne more razveljaviti, je še dodal Balažic.

Ustavno sodišče je namreč ob obravnavi nove ustavne pobude glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva jasno navedlo, da državi ni treba 100-odstotno financirati dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja v zasebni osnovni šoli s pridobljenim javno veljavnim programom. Mora pa v celoti financirati obvezni del programa.