c S

Pouk na daljavo tudi zahvaljujoč Arnesu

04.04.2020 10:51 Ljubljana, 04. aprila (STA) - V času epidemije novega koronavirusa, ko so šole zaprte, je internet močno obremenjen. Izobraževanje na daljavo poteka po ustaljenem, večinoma dopoldanskem urniku, in tako uporabniki do storitev dostopajo hkrati. To pa pomeni veliko breme za strežniško infrastrukturo in povezave do uporabnikov, so sporočili iz Arnesa.

Arnes je javni zavod, ki upravlja omrežje in storitve za izobraževalne, raziskovalne in kulturne ustanove v Sloveniji, poleg tega pa upravlja tudi s pomembnim delom nacionalne digitalne infrastrukture.

Naraščanje prometa prek stičišča omrežij, ki ga upravljajo, so zaznali že pred ponedeljkom, 16. marcem, ko so se zaprle šole in druge izobraževalne ustanove. Mnogi so namreč s pripravami na izobraževanje na daljavo začeli še pred vikendom.

V soboto, 14. marca, je promet na Ajpesovem stičišču omrežij, ki je namenjen lokalni izmenjavi prometa med ponudniki interneta v Sloveniji, prvič v zgodovini presegel 100 Gbit/s. Teden dni pozneje, 22. marca, se je povzpel celo do 130 Gbit/s. V dobrem tednu se je količina prometa podvojila, so sporočili iz Ajpesa.

"Naval na storitve, ki omogočajo učni proces, smo pričakovali," so zapisali. Pritisk, s kateri so se soočili, pa je bil izjemen, saj so morali 300.000 šolarjem morali omogočiti izobraževanje na daljavo.

V zelo kratkem času so morali poskrbeti za nadgraditev povezav. S težavo pomanjkanja zadostnega števila strežnikov so se soočili tako, da so jih prestavili z ostalih storitev, veliko so jih v brezplačno izposojo prejeli tudi od nekaterih podjetij. A čeprav so dodali nove strežnike, so bili ti še vedno preobremenjeni.

V ponedeljek se je število uporabnikov povečevalo z neverjetno hitrostjo, kot pravi cunami, so ponazorili. Storitev Arnes Učilnice, ki je pred epidemijo tekla na dveh strežnikih, ki sta brez težav skrbela za 150 hkratnih uporabnikov, je imela v prvem tednu zaprtja šol že blizu 4000 uporabnikov. V zadnjem tednu marca se je ta števila povzpela nad 6000.

Vendar bojazni, da bi slovenski internet nehal delovati, ni, so zatrdili pri Ajpesu. Na nekaterih povezavah od ponudnikov do gospodinjstev sicer lahko pride do občasne prezasedenosti infrastrukture, zato uporabnikom priporočajo, naj pomembne zadeve urejajo izven časa največjega prometa, ki je med 19. in 22. uro. Storitve sicer še vedno nadgrajujejo.