c S

Protikoronski razpis Srednjeevropske pobude za projekte zdravstva, izobraževanja in MSP

01.04.2020 16:59 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Srednjeevropska pobuda je v luči epidemije koronavirusa objavila izredni razpis, prek katerega lokalnim skupnostim v članicah pobude nudi sofinanciranje aktivnosti na področjih zdravstva in telemedicine, izobraževanja in e-učenja oz. učenja na daljavo ter podpore mikro, malim in srednje velikim podjetjem (MSP). Na voljo je 600.000 evrov.

Kot je danes sporočilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je razpis objavljen za zagotovitev usmerjenega odziva na pandemijo novega koronavirusa. Namen je hitra obravnava posebnih potreb lokalnih skupnosti v državah članicah pobude.

Skupni proračun razpisa, ki je bil objavljen minuli petek, rok za prijavo pa je 9. april, je 600.000 evrov. Posamezen prijavitelj lahko prejme do 40.000 evrov, sofinancira pa se do 100 odstotkov stroškov projekta. Sredstva bodo namenjena za aktivnosti na področjih zdravstva in telemedicine, izobraževanja in e-učenja oz. učenja na daljavo ter podpore MSP.

Na področju zdravstva so upravičeni stroški med drugim nakup medicinske opreme, nakup programske opreme in drugih IT-orodij za telemedicino, organizacija spletnih seminarjev za prenos znanja med strokovnjaki in izdelava gradiva za informiranje glede koronavirusne bolezni 19.

Pri e-učenju in učenju na daljavo bodo sofinancirali nakup opreme, vključno s strojno opremo (digitalne šolske table ter računalniki, tablice in druge naprave) in programsko opremo, ter izvedbo spletnih seminarjev za izmenjavo znanj.

Upravičeni stroški za MSP bodo nakup strojne opreme, kot so računalniki in tablice, ter programske opreme za delo od doma, organizacijo spletnih seminarjev ter izvajanje svetovalnih storitev za spodbujanje inovacij s poudarkom na digitalizaciji podjetij.

Članice pobude, ki je bila ustanovljena leta 1989 v Budimpešti, sedež njenega sekretariata pa je v Trstu, so Albanija, Avstrija, Belorusija, BiH, Bolgarija, Črna gora, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Ukrajina. Slovenija je polnopravna članica od leta 1992.