c S

Iz dijaškega doma na Litostrojski izselili stanovalce

31.03.2020 19:20 Ljubljana, 31. marca (STA) - Iz dijaškega doma Srednja šola tehniških strok (SŠTS) Šiška na Litostrojski so danes izselili vse stanovalce, ki so še bivali v objektu. Po pojasnilih ministrstva za izobraževanje gre za študente. Po zagotovilih ravnateljice doma Darinke Martinčič Zalokar nihče izmed študentov ni izrazil potrebe po dodatni namestitvi, ker ne bi imel kam iti.

Na izselitev iz dijaškega doma je opozorilo gibanje Kje bomo pa jutri spali? Stanovalce naj bi tako v ponedeljek obvestili, da morajo v roku 24 ur izprazniti prostore, napovedali so izklop vode in zamenjavo ključavnic.

Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da za objekt velja odlok o prepovedi zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, ki je začel veljati 16. marca. "Dijaški in študentski domovi so javni zavodi, zato morajo sprejete vladne ukrepe spoštovati in jih zaradi epidemiološke situacije upoštevati, za izvedbo ukrepa je odgovorno vodstvo zavodov," so zapisali na ministrstvu.

Objekt, ki je v lasti ministrstva, upravlja SŠTS Šiška. Vodstvo SŠTS po navedbah ministrstva zagotavlja, da so dom že pred časom zapustili skoraj vsi stanovalci. Pri morebitnih težavah z namestitvijo bi lahko pomagala tudi civilna zaščita.

V gibanju Kje bomo pa jutri spali? so pojasnili, da so se izseljeni študentje večinoma vrnili domov ali si poiskali namestitev pri prijateljih. Nekateri študentje se sicer za vrnitev domov niso odločili, ker bi s tem potencialno ogrozili zdravje sorodnikov. V gibanju so opozorili še, da so nekateri študentje z izgubo namestitve v Ljubljani izgubili tudi študentsko delo.

"Takšne oblike razseljevanja so nesprejemljive v vsakem obdobju, da pa jih lastniki stavbe (država!) izvajajo v času pandemije, prepovedi gibanja med občinami in nujnostjo samoizolacije, pa je skrajno nizkotno dejanje," so zapisali. Opozorili so, da prisilno izseljevanje nima niti pravne podlage niti podlage v ukrepih za preprečevanje širjenja epidemije. "Ravno nasprotno, deložacija posega v osnovne človekove pravice, je nelegalna, krši podpisane najemne pogodbe in predstavlja grožnjo tako zdravju prebivalcev kot javnemu zdravju," so sporočili.

V podobni situaciji so se znašli tudi študentje, ki bivajo v študentskih domovih. Vlada je z odlokom prepovedala bivanje v študentskih domovih. Izvzeti so študentje, ki imajo v študentskem domu stalno prebivališče, študentske družine, študentje tujci in gostujoči profesorji, ki jim je zaradi trenutnih razmer onemogočena vrnitev. Da je vladni odlok nezakonit in nespameten, je opozorila pravnica Barbara Rajgelj. Meni, da posega v več ustavno zagotovljenih pravic stanovalcev, med drugim v človekovo pravico do zasebnosti in v nedotakljivost stanovanja.

Na ministrstvu so še pojasnili, da po njihovih informacijah zoper vladni odlok, ki predvideva tudi začasno izselitev nastanjenih v Domu učencev SŠTS, ni sprožena ustavna presoja, kar pomeni, da odlok neizpodbitno velja.