c S

ŠOUP poziva najemodajalce k pomoči študentom

31.03.2020 13:58 Koper, 31. marca (STA) - Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) poziva zasebnike, ki oddajajo ležišča slovenskim in tujim študentom Univerze na Primorskem, da jim pomagajo premostiti nastalo finančno stisko do zaključka ukrepov za zajezitev koronavirusa, bodisi z začasno oprostitvijo bodisi z znižanjem najemnine.

Stiska študentov primorske univerze je še toliko bolj pereča, saj je tudi problematika študentskih nastanitev na slovenski obali zaostrena. Zaradi kroničnega pomanjkanja ležišč v študentskih domovih je bivanjska problematika študentov Univerze na Primorskem zelo zaskrbljujoča. V študentskih domovih tako biva manj kot osem odstotkov študentov, medtem ko se povprečje v drugih središčih giblje okoli 16 odstotkov, so v sporočilu za javnost opozorili v ŠOUP.

Prav tako je na Univerz na Primorskem veliko tujih študentov, ki so trenutno tudi v veliki stiski. Nekateri se ne morejo več vrniti domov, opravljati študentskega dela, poleg tega pa niso upravičeni do pomoči, saj niso slovenski rezidenti.

Zaradi vsega naštetega je predsednik ŠOUP Jure Ciglar pozval zasebnike, da se s študenti dogovorijo o nadaljnjem plačevanju najemnine. "Smiselno je razmisliti o tem, ali bodo študenti najemnine oproščeni ali bodo zasebniki predlagali vsaj polovično zmanjšanje najemnine. Vsekakor si želim, da zasebniki razumejo stisko študentov, saj so nekateri ostali povsem brez prihodkov," so v sporočilu za javnost povzeli Ciglarjeve besede.

Predstavniki študentov se bodo sicer po njegovih zagotovilih še naprej trudili poiskali čim bolj ugodne rešitve za aktualni položaj študentov v Sloveniji.