c S

V času šolanja na daljavo moramo poskrbeti za najšibkejše

27.03.2020 15:48 Ljubljana, 27. marca (STA) - Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da je treba pri izvajanju šolanja na daljavo v času, ko so zaradi koronavirusa šole zaprte, poskrbeti tudi za otroke iz socialno šibkejših družin. Opaža namreč, da vsi učenci "še zdaleč nimajo enakih možnosti za učenje". Šolanje na daljavo se mu sicer trenutno zdi najboljši možen način poučevanja.

Pri varuhu namreč opažajo, da lahko ukrepi, ki so predvideni za omejevanje širjenja novega koronavirusa, v večji meri prizadenejo prav socialno izključene ranljive skupine. Pouk na daljavo namreč temelji na dostopu do informacijske tehnologije in predvideva aktivno udeležbo staršev. A v Sloveniji imamo "več sto družin, ki nimajo dostopa do interneta, računalnika, tudi tiskalnika in papirja ne". "Tiskanje učnih vsebin je za take družine zagotovo velik problem," je opozoril Svetina.

Zato meni, da lahko prekomerno pripravljanje dodatnih delovnih listov in zahtev še "dodatno prispeva k povečevanju neenakosti učencev, kjer nimajo vsi enakih možnosti dostopa do dodatnih gradiv, bodisi zaradi pomanjkanja računalnikov, slabšega dostopa do interneta, stroškov tiskanja, nezmožnosti pomoči s strani staršev in podobno".

Pri tovrstnem poučevanje je zato treba po mnenju Svetine iskati praktične in otrokom čim bolj prijazne rešitve. Rešitve bi morale iti v smeri individualiziranega pristopa do otrok, ki potrebujejo posebno pozornost. "To so otroci iz socialno šibkejših družin, velikih družin, otroci priseljencev ali otroci s posebnimi potrebami. Prav starši otrok s posebnimi potrebami so v teh razmerah še bolj obremenjeni in ne morejo opravljati dela od doma. Ti otroci namreč poleg nege in podpore pri dnevnih opravilih potrebujejo tudi terapije", je navedel.

Svetini se zdi razumljivo, da so oblasti sprejele nekatere ukrepe (med drugim zaprtje šol), ker so skupaj z zdravstveni stroko presodile, da so koristni za zajezitev epidemije, a od pristojnih pričakuje, "da bodo čim prej razmislili tudi o nekaterih prilagoditvah s ciljem, da ne bi bile socialno izključene populacije v depriviligiranem položaju".

Na splošno pa ugotavlja, da so trenutni načini izobraževanja - predvsem šolanje na daljavo in pogosto tudi šolanje doma - v danem položaju najboljši možen način poučevanja.