c S

Študentska lupa za reševanje študentske problematike v času epidemije

27.03.2020 12:47 Ljubljana, 27. marca (STA) - Mladinska organizacija s Primorske Študentska lupa v času epidemije vlado poziva k sprejetju ukrepov, ki bodo naslovili študente. Oblikuje naj se delovna skupina, ki bo pripravila najbolj primerne ukrepe za reševanje študentske problematike, so pozvali.

Veliko študentov je odvisnih od študentskega dela, a prav študenti so bili prvi, ki so v izrednih razmerah izgubili delo ali pa so zaradi zaprtja številnih restavracij, barov in kinodvoran zgolj začasno ostali brez prihodka. Glede na to, da kriza ni prizadela le njih, ampak tudi njihove bližnje, so številni ostali prepuščeni samim sebi, so izpostavili.

Vlada naj določi državno institucijo, ki bo študentom omogočila prejetje začasne finančne pomoči neposredno, brez kakršnih koli posrednikov, "ki o lastni koristi razmišljajo celo v času kriznih razmer", so zapisali. Predlagajo tudi vzpostavitev kriznega sklada za študente, ki bo omogočal prejetje sredstev vsem študentom, ki so se zaradi trenutnega položaja znašli pod pragom revščine ne glede na njihovo preteklo delovno aktivnost.

Predlog ukrepov, ki jih je na vlado naslovila Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), pa je sporen in "stremi k lastnemu okoriščanju v krizni situaciji", so ocenili. Po predlogu bi država izvedla bruto plačilo za izdane zahtevke posrednikom študentskega dela, ki so v zadnjih 12 mesecih posredovali študentsko delo, ti pa po ustaljenih pravilih obračunajo in nakažejo sredstva v vse javne blagajne, oba proračunska sklada in na ŠOS, zase pa bi zadržali del koncesijske dajatve za storitev, ki jo opravljajo.

"Sporno je, da ŠOS v izrednih razmerah predlaga mehanizem, po katerem bi na svoj naslov preusmerila javna sredstva, namenjena za reševanje globoke stiske študentov," so zapisali v Študentski lupi.

ŠOS je na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in na vlado v tem tednu naslovila predlog, naj država dijakom in študentom, ki jim je zaradi upada gospodarske aktivnosti v času epidemije novega koronavirusa onemogočeno delo, nameni nadomestilo za izpad dohodkov. Predlagajo nadomestilo v višini 80 odstotkov povprečnega prihodka v zadnjih 12 mesecih.