c S

Ukrepi za samozaposlene gredo v pravo smer, skrbi nas za študente

24.03.2020 15:36 Ljubljana, 24. marca (STA) - Vladne smernice z naborom ukrepov za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki naslavljajo tudi samozaposlene, gredo v pravo smer, so ocenili v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. Opozorili pa so, da morajo še preučiti, ali bo vlada ustrezno pomagala vsem prekarnim delavcem. Med drugim jih skrbi za študente.

"Menimo, da je vlada vsaj delno poslušala samozaposlene in naše zahteve," je poudaril predsednik gibanja Borut Brezar. Ob tem pa je opozoril, da gre le za prvi pogled in da bo treba ukrepe še podrobno preučiti, "če res pokrivajo čisto vse samozaposlene".

V gibanju jih namreč po njegovih besedah skrbi, da bi v vladi "pozabili" določen del samozaposlenih, na primer v kulturi.

"Prav tako moramo preučiti, če ukrepi vlade in finančna pomoč naslavljajo tudi študente. Mnogi so nam v teh dneh pisali, da se preživljajo samo s študentskim delom in da ne vedo, kako si bodo kupili hrano in plačali najemnino," je izpostavil Brezar.

Med danes predstavljenimi smernicami pogreša še razrešitev problema bolniške odsotnosti za samozaposlene. "Samozaposleni so do plačane bolniške odsotnosti upravičeni šele 31. delovni dan," je dejal. "Bolezni se bojijo, saj bi v tem času izgubili prihodke," je dodal.

Vlada sicer v okviru t. i. prvega protikoronskega zakonskega svežnja za samozaposlene, ki bodo razglasili prizadetost zaradi krize, predvideva izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne neto plače, odpis socialnih prispevkov in odlog plačila akontacije dohodnine do odmere za leto 2020.

Glede bolniške odsotnosti v povezavi s samozaposlenimi vladni predstavniki danes niso posebej govorili, v sklopu ukrepov za ohranjanje delovnih mest pa je glede na vladno gradivo predvideno, da nadomestilo za čas bolniškega staleža po novem krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in ne delodajalec.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo sicer na svojih spletnih straneh te dni vneto poziva k zaščiti samozaposlenih, poleg tega pa dnevno objavlja zgodbe samozaposlenih, študentov in drugih delavcev, ki so čez noč ostali brez vsega in "obupano sprašujejo, kaj sploh lahko naredijo v dani situaciji".