c S

Opomin dekanu mariborske medicinske fakultete

24.03.2020 09:57 Maribor, 24. marca (STA) - Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je po poročanju medijev vročil dekanu medicinske fakultete Ivanu Krajncu pisno opozorilo. Slednjega je visokošolski sindikat konec februarja pozval k odstopu zaradi šikaniranja sindikalnega zaupnika.

Kot poroča Dnevnik, je rektor vročil dekanu pisno opozorilo na izpolnjevanje delovnih obveznosti z možnostjo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov v primeru ponovitve kršitve delovnih obveznosti.

Do incidenta v dekanatu mariborske medicinske fakultete je prišlo med sprejemanjem sprememb statuta univerze, s katerimi je ta zaostrila pogoje za kandidate za dekana medicinske fakultete. Visokošolski sindikat Slovenije je tem spremembam ostro nasprotoval.

Dekan Krajnc, ki vodi fakulteto od njene ustanovitve leta 2003, je 18. februarja povabil v pisarno sindikalnega predstavnika fakultete Saša Kosa. Slednji je kmalu zatem pisal rektorju Kačiču, da je bil žrtev mobinga in šikaniranja. Podrobno je poročal, kako naj bi ga Krajnc "brutalno, agresivno in žaljivo nadrl" ter mu grozil. Krajnc to zanika. "Bila pa sva sama, torej na žalost nimam priče za njegove lažne izjave," je dejal, kot navaja Dnevnik.

Upravni odbor mariborske univerze je konec februarja kljub nasprotovanju sindikata potrdil spremembe statuta univerze, ki od kandidatov za dekana medicinske fakultete dodatno zahteva specializacijo s področja medicinskih ved. Po ocenah sindikata to diskriminira visokošolske učitelje predkliničnih predmetov, ki jim je v skladu z novim določilom onemogočeno kandidiranje na dekanskih volitvah.

Z omenjeno spremembo naj bi po poročanju medijev tlakovali pot za izvolitev Krajnčevega tesnega sodelavca Radovana Hojsa, dolgoletnega prodekana za študijske zadeve medicinske fakultete in predstojnika klinike za interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ter onemogočili kandidaturo raziskovalca in zdravnika Andraža Stožerja, ki med zaposlenimi na fakulteti uživa velik ugled.