c S

ŠOS opozarja na nezavidljiv položaj študentov ob pojavu epidemije koronavirusa

20.03.2020 18:23 Ljubljana, 20. marca (STA) - V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so vlado opozorili na nezavidljiv položaj študentov, v katerem so se znašli ob pojavu koronavirusa. Študentskega dela skorajda ni, bivanje v študentskih domovih je omejeno, so zapisali. Zato predlagajo ukrepe, med drugim mesečno nadomestilo zaradi izpada dohodka in brezplačno bivanje v študentskem domu.

Kot so opozorili v ŠOS, zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa ponudbe študentskega dela praktično ni več oziroma je nižja za od 70 do 90 odstotkov. Zelo je omejeno bivanje v študentskih domovih, prav tako zdravstveno varstvo, subvencionirana študentska prehrana pa deluje v zelo omejenem obsegu, saj dostavo nudi le osem odstotkov ponudnikov, so zapisali v dopisu vladi.

Zato so ministrstvom za delo, za izobraževanje in za infrastrukturo predlagali sprejem nekaterih ukrepov, ki bi študentom olajšali prehodno obdobje, preden se življenje vrne v ustaljene tirnice.

Ministrstvu za delo so predlagali, naj študentom, ki imajo izpad dohodka zaradi nezmožnosti opravljanja študentskega dela, nameni mesečno nadomestilo v višini 60 odstotkov neto prihodka študenta v zadnjih šestih mesecih pred razglasitvijo epidemije, vendar ne več kot 300 evrov mesečno. Ponudnikom subvencionirane študentske prehrane, ki sicer ne izvajajo dostave na dom, naj tudi omogoči, da začnejo ponujati tudi to storitev.

Ministrstvu za izobraževanje so predlagali, naj vsem študentom, ki imajo pogodbe za bivanje v študentskih domovih, v času epidemije zagotovi brezplačno bivanje. Ministrstvu za infrastrukturo pa so v ŠOS predlagali, naj študentom, ki so za mesec marec kupili subvencionirano vozovnico, omogoči brezplačno vozovnico za javni potniški promet za prvi mesec po koncu epidemije.

Da razglašena epidemija močno vpliva na študentsko delo, so sicer potrdili v e-Študentskem servisu. Kot so pojasnili, je študentskih del precej manj, saj so številna podjetja zaprla svoja vrata in dodatne delovne pomoči ne rabijo.

Dela, ki jih podjetja v teh dneh še objavljajo, so po njihovih navedbah v večini povezana s trgovino (npr. pakiranje hrane, dostava, skrb za razkuževanje strank pred trgovskimi centri). Več je tudi objav za delo od doma, saj je veliko podjetij prejšnja delovna mesta prilagodilo tako, da tudi študenti delajo doma. Trenutno je zelo v porastu povpraševanje po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in vseh tistih staršev, ki morajo biti na delu. So se pa zvišale tudi urne postavke, saj podjetja rabijo pomoč takoj in so zato tudi pripravljena plačati več, so še dodali.