c S

Ministrstvo podaljšalo prvi prijavni rok za vpis v visokošolske in višješolske študijske programe

18.03.2020 14:39 Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica, 18. marca (STA) - Zaradi epidemije koronavirusa se podaljšuje čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske ter višješolske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Prijavni rok se tako podaljša do 9. aprila.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, prijave na visokošolske študijske programe sicer potekajo preko portala eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/

Za bodoče študente je na visokošolskih študijskih programih na voljo 18.636 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.719. Največ mest razpisuje ljubljanska univerza.

Trend zmanjševanja vpisnih mest za vpis v 1. letnik rednega študija se sicer tudi v novem študijskem letu nadaljuje, saj v primerjavi z lanskoletnim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 33 mest manj. Tudi število vpisnih mest za izredni študij se prav tako zmanjšuje, in sicer za 14. Povečujejo pa se predlagana vpisna mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce za 49 mest.

Tako je od skupaj 18.636 vpisnih mest v novem študijskem letu za državljane Slovenije in drugih držav EU na voljo 16.365 mest, za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva pa 2271 mest.

Na ljubljanski univerzi je za prvi letnik na voljo 9111 vpisnih mest, od tega 8065 za redni in 1046 za izredni študij. Mariborska univerza je razpisala 4506 mest, od tega 3696 za redni in 810 za izredni študij.

Na primorski univerzi, ki uvaja nov študijski program socialna pedagogika, je za prihodnje študijsko leto na voljo 1578 vpisnih mest, od tega 1183 za redni in 395 za izredni študij.

Novomeška fakulteta za informacijske študije je razpisala 130 mest, od tega 70 za redni in 60 za izredni študij, novogoriška univerza 205 mest, Nova univerza 127, novomeška univerza pa 232 mest. V samostojnih visokošolskih zavodih je na voljo 476 vpisnih mest za izredni študij.

Tokrat je prijavo za vpis mogoče na spletnem portalu eVŠ oddati ne le z digitalnim potrdilom in uporabniškim imenom in geslom tako kot do zdaj, ampak tudi z računom avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture. Ta se bo v prijavno-sprejemnem postopku upošteval enako, kot bi bila prijava oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kar pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ brez pošiljanja po pošti.

Zaradi epidemije koronavirusa in izrednih razmer so prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija tudi v višješolskem strokovnem izobraževanju v študijskem letu podaljšali do 9. aprila.

Kandidati za vpis v višje strokovne šole se na razpis lahko prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe https://vss-ce.com/vps. Izpolnjen prijavni obrazec natisnejo s spletne strani in ga pošljejo s priporočeno pošiljko Višješolski prijavni službi na naslov: Višješolska prijavna služba, Šolski center Celje, Pot na Lavo 22, 3000 Celje.

V kolikor kandidati doma nimajo tiskalnika ali ne morejo poslati natisnjene prijave s priporočeno pošto, jim iz Skupnosti višjih strokovnih šol RS sporočajo, da lahko izpolnjen obrazec samo pripnejo e-pošti, ki jo pošljejo Višješolski prijavni službi na naslov: vispris@guest.arnes.si

Obvestilo je objavljeno tudi na spletišču Skupnosti višjih strokovnih in na družbenem omrežju Facebook.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje je razpisalo 46 višjih strokovnih šol, in sicer 28 javnih in 18 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje je razpisanih 32 različnih študijskih programov.

Za redne študente je razpisanih 4135, za izredne pa 3465 mest. Ponudbo mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4064 vpisnih mest.